Ambulanser i Bollnäs obemannade efter jourturbulensen

0:48 min

I dag kom ännu ett dråpslag för ambulanspersonalen i Gävleborg. Det nya kritiserade jouravtalet införs sex veckor tidigare än väntat. Som följd till detta var två ambulanser i dag obemannade under förmiddagen. P4 Gävleborg har träffat en förtvivlad personal i Bollnäs.

Det har varit många turer kring det nya jouravtalet för ambulansverksamheten i Gävleborg. Ledningen beslutade förra veckan att införa jourtid under natten istället för övertidsersättning. Det trots höga protester från personalen och att personal nu i missnöje säger upp sig från sina anställningar.

Och i dag meddelades att jouravtalet införs redan i april, istället för till sommaren som ledningen med verksamhetschef Jörgen Tranevik i spetsen, tidigare sagt.

– Jag bröt liksom ihop om man får kalla det så. Jag blev så fruktansvärt ledsen, säger ambulanssjuksköterskan Ella Högberg.  

Först tänkte hon att informationen kanske handlade om att ledningen ändrat sig angående jouravtalet. 

– Yes, tänkte jag, nu har de ändrat sig. Men så var det att vi måste börja sex veckor tidigare med schemat. Det var droppen. 

Under förmiddagen var två ambulanser i Bollnäs obemannade och tagna ur bruk då personalen inte var i skick att jobba. 

– Just nu känner man ingen arbetsglädje och jag är orolig att folk kommer att vara sjukskrivna. Det är inte alls omöjligt känns det som efter de jag har pratar med om hur man mår, säger Ella Högberg.

Det nya jouravtalet införs för att spara pengar.