KULTUR

Konstnär från Vårgårda i Disneyutställning

1:39 min

På söndag är det världspremiär för utställningen "Disney - konsten att berätta" på Nordiska akvarellmuseet, där bland annat verk av Gustaf Tenggren från Magra visas upp.

En helt ny och unik utställning har tagit plats på Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn, där museet tillsammans med nyckelpersoner från Walt Disney Animation Research Library har dykt ner i arkiven bland 65 miljoner skisser och teckningar och valt ut 300 verk att visa upp.

Bland verken finns att se tre av den lokala konstnären Gustaf Tenggrens teckningar från arbetet med Disneys första långfilm i färg, Snövit och de sju dvärgarna (1937).

– Tenggrens teckningar är vackra och vi är så glada över att kunna visa upp hans arbete från tiden på Disney Animation i hans hemland, säger Mary Walsh som är managing director på Walt Disney Animation Research Library.

– Vi har konstnärer som än idag går tillbaka till Gustaf Tenggrens teckningar och använder dem som referens i skapandet av nya Disneyfilmer.

Mary Walsh berättar vidare att man med utställningen ville gå tillbaka och se hur Disneys konst att berätta har sett ut genom åren. Alltifrån hur en idé utifrån en myt, fabel, legend, skröna eller saga började bearbetas och tog form visuellt, till hur slutresultatet sedan blev.

Besökaren kommer alltså att få se hur en Disneyfilm blir till utifrån konstens synpunkt och hur arbetet på Walt Disney Animation Studios gått till för att sedan bli det slutresultat man som biobesökare sedan ser.

– Det är ett otroligt privilegium att vi har kunnat få vara med och välja ut verk och filmer. Vi har satt prägeln för resten av turnén, säger Bera Nordal som är museichef på Nordiska akvarellmuseet.