På söndag folkomröstar Sorseleborna om vindkraft

Invånarna i Sorsele kommun har nu anledning att rösta om dom vill ha vindkraftpark i Blattnickselet. I kommunen bor det ungefär 1500 personer, det är förste gång man röstar i en fråga som det här, i Sverige.

Bror Valter Nilsson bor i Sorsele centrum och han tycker att det är bra att kommunen anordnar folkomröstning om vindkraftparken i Blattnickselet.

- Det tycker jag är väldigt bra, det visar att dom kanske är lite tveksamma, eftersom dom vill ha samtliga kommuninvånares röst eller åsikter. Det tycker jag är en fin demokrati, säger han.

Vattenfall har planer om att sätta upp omkring 100 vindkraftsnurror på Blaikenfjället, några mil söder om Sorsele centrum. Som vanligt är det olika åsikter bland människor. Flera arbetstillfällen är ett av argumenten för dem som är för och de som är i mot, säger det förstör naturvärden och att kommunen får inte intäkterna.

Också Sametinget styrelseordförande Håkan Jonsson menar att det är bra att invånarna får tycka till i en viktig fråga. Han berättar att Sametinget har vindkrafts-policy, och att Sametinget menar att man ska vara restriktiv till bland annat vindkraftsutbyggning. För att en liten del av intäkterna stannar lokalt.

- Alldeles för lite av de pengarna stannar i kommunerna och hos dom som drabbas, säger Håkan Jonsson Sametingets styrelseordförande.

Sameradion har försökt att komma i kontakt med Rans Sameby representanter, men de vill inte uttala sig i frågan om folkomröstningen. Ordförande Göran Jonsson säger att folk får rösta som dem vill. Enligt honom så har Samebyn ingått en avtal med Vattenfall, men han vill inte berätta om innehållet.

Ska folkomröstningen vara bindande eller inte, där har man också olika åsikter. Håkan Jonsson menar att kommunen bör följa folkets vilja och Bror Valter Nilsson säger att när man har bett om folks åsikt, då må man ta hänsyn till dem.

- Ja tycker att ur demokratisk synpunkt så skal dom lyssna till majoritetens åsikt, dom ska rätter seg efter det, säger Bror Valter Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio