Tryck på vården när ensamstående får skaffa barn

1:43 min

Från 1 april får ensamstående kvinnor nu inseminera sig. Redan innan lagändringen gått igenom har 10-15 kvinnor hört av sig till kvinnokliniken i Gävle. Men det är brist på spermier. 

Ungefär 800 kvinnor om året åker i dag till Danmark för att inseminera sig, och skaffa barn utan partner. Från 1 april kan de istället genomgå samma behandling, men på hemmaplan. Det blir enklare, och billigare. Man får betala som för vanliga läkarbesök. 

– Det kommer att handla om kanske 200 kronor per besök, säger Bo Claesson, överläkare på kvinnokliniken i Gävle.

Så det blir bra mycket billigare än att åka till Danmark?

– Ja, jag skulle gissa att det kostar 15.000-20.000, eller kanske ner mot 10.000 i Danmark. Så det blir en helt annan kostnadsnivå.

Det här kommer underlätta mycket för kvinnor som vill skaffa barn på egen hand. 

– Förhoppningsvis får man ett sätt att bli gravid. Utan att åka utomlands för att få det ordnat.

Sjukvården hjälper redan heterosexuella och lesbiska par som vill bli gravida. Och många av reglerna blir desamma. Man ska till exempel vara frisk, inte för överviktig eller för gammal.

– Vi kommer att hålla en gräns på 40 år, samma som vid provrörsbefruktningar och för andra par.

Men det är redan i dag brist på spermier.

På grund av sjukdomskontroller dröjer det ett halvår innan spermierna kan användas. Och de som donerade för ett halvår sedan fick inte frågan om spermierna får användas av ensamstående. Det gör att de inte kan användas.

– Då är vi inne en bra bit på hösten innan vi i praktiken kan göra en insemination med svenska spermier.

Lösningen blir att ta in spermier från Danmark, vilket man bland annat gör i Falun.

I hela landet tror man nu att 1500-2000 kvinnor kommer att vilja genomgå behandlingen första året. Och kvinnokliniken i Gävle märker av en efterfrågan.

– Vi har redan en 10-15 stycken som ringt och undrat vad som händer efter första april. 

Under första året tror man att ett 60-tal kommer vilja göra behandlingen. I dag behandlas ungefär 200 barnlösa par om året. 

– Så det blir en ökning med kanske 25 procent till. Det är många till, men ändå inte så mycket mer än i dag. Så jag tror inte att det blir så stora problem att hinna med att behandla även de här kvinnorna.