Bakterier – dina medpassagerare i tunnelbanan

45 min
Nu ska bakterier i tunnelbanan kartläggas. I Veckomagasinet berättar vi också mer om Erik den heliges kvarlevor och om pseudovetenskapliga träning inom fotbollen. Och kan man bli pappa till 1200 barn?

Topsning av bänkar och spärrar. Under veckan har ett projekt som handlar om att kartlägga bakterier och andra mikroorganismer i Stockholms tunnelbana fått mycket uppmärksamhet.

– Projektet handlar om att kartlägga mikroorganismerna vi umgås med i den bebyggda miljön, och tunnelbanan representerar en av de viktigaste knutpunkterna för oss människor där vi träffas och samsas med mikroorganismer, säger Klas Udekwu som är mikrobiolog från Stockholms universitet.

Tanken är alltså att rita en slags bakteriella kartor av städerna, för att se vilka bakterier som finns var längs städernas kommunikationsnät.  Det är ett jätteprojekt med 47 städer som drogs i gång i New York av Christopher Mason vid Cornell University. Förutom Stockholm och New York ingår till exempel Shanghai, Paris och Kairo.

– Vi vill gärna kunna jämföra mellan de olika städerna, säger Klas Udekwu.

I Veckomagasinet får vi också veta mer om 1100-talskungen Erik den helige vars kvarlevor nu har analyserats, det handlar om pseudovetenskapliga träningsmetoder inom fotbollen och så får vi svar på frågan om det är möjligt för en man att bli pappa till 1200 barn.

Programledare är Lena Nordlund