Säpo granskar dalabaserade Nordiska Motståndsrörelsen

2:47 min

Säkerhetspolisen, Säpo, har intensifierat granskningen av den dalabaserade nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen.

Här hittar du P4 Dalarnas granskning om nazismen i Dalarna.

Nordiska Motståndsrörelsen har ansökt om tillstånd att första maj-demonstrera i Borlänge. Tanken är att marschera den väg som socialdemokraterna brukar gå och avsluta med tal på Sveatorget, där socialdemokraterna brukar hålla sitt första maj-tal.

- Vi har en nära samverkan med polismyndigheten i Borlänge där vi delar information och gör bedömningar tillsammans för att skyddet vid det här tillfället ska kunna dimensioneras på bästa sätt, säger Säpos chefsanalytiker Ahn-Za Hagström.

Hon säger också att Säpo följer Nordiska Motståndsrörelsen och andra Vit Makt-organisationer kontinuerligt.

- Vi kan ju aldrig underskatta hotet från aktörer som säger sig ha en avsikt att vilja förändra samhällsordningen.

Spelar de här organisationerna på människors rädsla för flyktingströmmarna?

- Ja, det stämmer. Det är också väldigt klassisk Vit Makt-retorik där asylfrågorna omvandlas till trygghetsfrågor på flera olika sätt.

- Det ena är att man utmålar alla potentiella asylsökande som terrorister eller potentiella våldtäktsmän. Det andra är att man ställer kostnaden för invandringen mot nedskärningar i vård, skola och omsorg. Och det tredje är ju då hotet mot den svenska kulturen och nationalidentiteten, säger Ahn-Za Hagström.

P4 Dalarna har sökt Nordiska Motståndsrörelsens presstalesperson Per Öberg för kommentarer.