Vulkaner som skapar olja utforskas av svensk forskare

1:46 min

Hur kan en vulkan skapa och lagra olja? Det försöker svenska forskare reda ut genom att utforska de slocknade vulkanerna i Nequénbassängen, Argentinas viktigaste oljefält.

– Jag är här för att i fält undersöka gamla magmakammare i en vulkan, säger vulkanforskaren Steffi Burchardt när Vetenskapsradion ringer upp henne på en knastrig telefonlinje på andra sidan jorden.

Hon sitter tillsammans med två doktorander runt elden i sitt läger vid foten av en vulkan. Många timmar från närmaste stad, mitt ute i ödemarken i Argentinas allra viktigaste oljefält, ett område också berömt för sina spektakulära dinosauriefynd.

De är här för att samla in stenprover och undersöka gamla döda vulkaner. Och för att utforska sambandet mellan vulkaner och olja. För området här är väldigt speciellt. Här kryllar det av olja, fast ingen olja egentligen skulle kunna bildas här. Temperaturen i marken hade egentligen varit för låg, om inte vulkanerna hade värmt upp den.

Men vulkanerna har inte bara fungerat som värmekatalysatorer, utan fungerar idag, långt efter sina sista utbrott, som oljereservoarer. Idag pumpar man olja ur stelnade magmakammare här.

Projektet är ett internationellt samarbete finansierat av bland annat Norge och Argentina. Syftet är att lära sig mer om hur olja kan bildas med hjälp av vulkanisk aktivitet, och hur den sedan rör sig genom de sedimentära lagren, ända upp till magmakammrarna.

– Vi försöker hitta svar på hur oljan kan lagras i gamla magmakammare, vilket är viktigt för att kunna hitta oljan, säger Steffi Burchardt.

Efter två veckor i fält bland kondorer, pumor och sovande vulkaner återvänder hon nu till Uppsala universitet för att analysera sina medhavda stenprover.