Oliver, Vilhelmina och Joline vill rädda isbjörnarna

1:49 min

Under lördagkvällen manifesteras Earth Hour runt om i världen.

Två av Hallands kommuner har skrivit under att de är med – Laholm och Varberg. I Varberg kommer kommunen till exempel att släcka ner lamporna på vissa gatstråk i centrum och släcka kommunala byggnader.

Även flera skolor i Halland har anmält att de är med. Bland annat Väröbackaskolan i Varbergs kommun. Här har klass 1 jobbat med Earth Hour hela veckan, och har flera förslag på vad du kan göra för att rädda världen.

– Släcka ner lampor, köra mindre bil och vara snäll mot isbjörnarna och naturen, säger Joline Lund.

För det smälter isar där de bor och där valrossar bor. 

Under veckan har de pratat om hur det står till med klimatet och vad de kan göra. Det handlar om allt ifrån att inte använda så mycket el och energi, till att tänka på att när vi äter kött påverkar det också klimatet.

De har alltså funderat en del på vad de själva kan förändra.  

– Jag har bestämt att vi ska ha en vegetarisk dag i veckan, säger Vilhelmina Ekman Eriksson. 

– Jag släcker ner alla lampor, för min mamma tänder varenda lampa i huset, hon säger "sluta släck lamporna" och då säger jag att jag vill hjälpa isbjörnarna och så säger mamma "okej". 

Hon plockar fram en fusklapp. 

– Det står dieselpartikelfilter. Man kan ha det på bilarna så blir det inte så himla dumt med avgaserna. Då hjälper man isbjörnarna om alla har det, säger Joline Lund. 

Men det handlar också om att sprida budskapet, säger Oliver Fridholm.

– Vi har gjort affischer och satt upp och pandapapper i skolan.

Vi går runt i skolan och smyger bland annat in på rektorns rum. Överallt sitter uppmaningar, bland annat en med en arg panda. 

– Jag vill verkligen att folk ska fatta att det här är något viktigt. Det står: "Rädda miljön, släck dina lampor", säger Oliver Fridholm. 

Världen runt manifesteras det just i år för att vi ska ställa om helt till hållbar och förnybar energi. Så om du vill vara med så är det mellan 20.30 och 21.30 ikväll som gäller. Vilhelmina Ekman Eriksson har en uppmaning. 

Släck lamporna!