Moderaten Rolf Öström frias från brottsmisstankar

1:51 min

Rolf Öström (M) som anmälts för trolöshet mot huvudman efter att Gneab sålde en fastighet för billigt är inte längre misstänkt för brott.

GNEAB:s nya styrelse polisanmälde Rolf Öström tillsammans med bolagets tidigare styrelseordförande Åke Svensson (S) och tidigare vd:n Sofia Wollmann efter att industrifastigheten Hantverket 1 i norra Visby såldes till några av hyresgästerna till ett alltför lågt pris, och utan att annonsera ut fastigheten genom mäklare.

Eftersom bolaget förlorade på affären anmäldes de för trolöshet mot huvudman.

Rolf Öström är inte bara är fritidspolitiker utan arbetar även som polis och därför har misstankarna mot honom utretts vid den särskilda åklagarkammaren som utreder brottsmisstankar mot poliser, domare och åklagare. 

Rolf Öström hade skrivit på en fullmakt som gjorde att Åke Svensson kunde genomföra fastighetsaffären, men det är inget brott, enligt åklagare Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren.

- Med anledning av det här har jag beslutat att inte inleda förundersökning mot honom, säger Anders Jakobsson.

Hur den här fullmakten användes spelar ingen roll?

- Jag kan inte se att polismannen överhuvudtaget gjort sig skyldig till något brott, säger han.

Du såg inga tveksamheter kring hur Rolf Öström agerat?

- Nej, inga alls, säger Anders Jakobsson.

Ärendet har nu lämnats över till Västerorts åklagarkammare i Stockholm för att misstankarna mot de andra två ska fortsätta att utredas där.

P4 Gotland har varit i kontakt med Rolf Öström och han vill inte kommentera utvecklingen i målet och enligt honom kommenterar inte heller hans advokat.