En märkesdag för femåriga Ordalaget

21 min

Tiden går, men vi fångar dagen, framförallt fredagarna. Ordalaget fyller 5 år den 18 mars. Vi lyser, förhoppningsvis, med vår närvaro i etern.

Idag noterar vi att det är grammatikdagen och försöker tala så korrekt som möjligt. Vi har också lärt oss att vi kan sporta t ex keps, solglasögon och kläder. Det betyder helt enkelt att man bär dessa accessoarer eller plagg, en direktöversättning från engelskan. Tja, vad säger man ?

Vi efterlyser fortfarande ett svenskt uttryck för mansplaining, förklaring som ges av män till kvinnor, som förutsätts vara mindre vetande.
Direkt efter programmet fick "förkarla" från Erika Haraldsson på vår facebookgrupp.

Idag redovisar vi att ordet konst betyder många saker.

Vi k- märker fel, läska sig, stringens och konst.

Skäggläggningsperiod födelsemärks (apropå det engelska ordet yeard, dvs att spara skägg helst under ett år innan det ska ansas.Tack, Åke Sundström) och vi brännmärker gampojk och gamjänta)

Här är ett lyssnarbrev:

"Hej på er!

Jag befinner mig "på gränsen" mellan Afrika och Europa och då får ni räkna ut var jag är. Podradion och ordalaget ger mig ordet brevpapper vilket startar följande associationsbana: Bläckpapper, läskpapper, läskstång och läskedryck. Alla dessa ord har sina egna banor av association, men om vi stannar vid verbet läska. Vare sig det är Saharas sand eller Marockos sol som ger den torra strupen så tycker jag om uttrycket att läska sig.

Nu tar vi flyttfåglar, solen, grönskan och våren med oss genom Europa till Sverige. Hoppas att vi är välkomna.

Med vänlig hälsning, från Leif Persson hemmahörande på Tjörn."

ordalaget@sverigesradio.se

Facebook: Ordalaget P4 Jämtland/Västernorrland

Vi hörs igen 1 april.