Höganäs

Ensamkommande: "Det blev kaos"

7:42 min

Ett tiotal ensamkommande flyktingungdomar har stängts av från badet, sedan regler inte följts. Det har varit återkommande bråk på flyktingboenden. Att de ensamkommande har blivit mångdubbelt fler på kort tid har satt integrationen i lilla Höganäs på prov.


 

100 ensamkommande på kort tid

 

– Sköter du inte dig så ringer jag polisen. Och de är inte så himla roliga, kan jag säga.

En kvinna i badets personal skramlar lite med tomma hot mot en ung flyktingkille, som verkar ha gjort något i strid mot vett och etikett.

I början av februari stängdes ett tiotal ensamkommande ungdomar av från badet. De gick in till bassängerna utan att vara simkunniga. I ett fall vistades en kille olovligt i damernas avdelning.

Nu har badet, som tillhör det större sportcentret, timanställt två killar som kan flyktingungdomarnas språk och kultur. De ska fungera som ett slags integrationsstöd.

– Det känns jättebra. För att det ska bli så bra integration som möjligt, helt enkelt. För att de här ungdomarna ska få en ärlig chans att bli bemötta på rätt sätt, säger Emma Nilsson, verksamhetsansvarig på sportcentret.

Även på Kullagymnasiet är integrationsarbetet högprioriterat. Under flyktingkrisen introducerades så många som tre flyktingungdomar per dag. I dag finns 130 elever med flyktingbakgrund på skolan, ungefär var fjärde elev. Rektor Kenneth Svensson berättar att han stöter på oro hos allmänheten, triggat av de omtalade händelserna i Köln och Stockholm, där kvinnor ska ha sextrakasserats av unga män.

– Vi vill visa en annan bild och hur vi ser på ungdomarna här i skolan. Vi har också startat upp sex- och samlevnadskurser och de får fler timmar än vad man vanligtvis har. Vi har ett koncept som håller och det skulle förvåna mig mycket om det skulle fallera.

Irfan Safi kom till Höganäs som ensamkommade för ett och ett halvt år sedan. Då utgjorde gruppen ensamkommande bara 14-15 killar, berättar han. Det var när gruppen mångdubblades på kort tid, som det uppstod problem på sportcentret, enligt Irfan Safi.

– Det fungerade jättebra med reglerna på sportcentret, men när det blev många killar så blev det kaos.

Kompisen Abdelhafiz Mohammed, som även han varit i Höganäs runt ett och halvt år, tror att det handlade om missförstånd kring regler.

– De gick fel och blev avstängda.

Nu fungerar allt bra på badet. Men det inträffar incidenter på boendena för ensamkommande. Så sent som söndagen den 13 mars larmades polisen till ett boende. Två ungdomar fick åka till sjukhus för omplåstring, två andra misstänks för misshandel. Enligt kommunpolis Ola Tufvesson utmärker sig annars inte gruppen ensamkommande i brottstatistiken.

– De ser annorlunda ut, de pratar ett annat språk. Det blir lätt att skylla på dem i många sammanhang när det hänt saker.

Det sprids rykten utan substans på Facebook, säger han. Han stöter personligen på Höganäsbor som anklagar ensamkommande för till exempel inbrott.

– Men vi från polisens sida har varken gjort frihetsberövande eller sett kopplingar till att inbrotten skulle begåtts av den här kategorin.

Att träda in i ett nytt land handlar inte bara om tillgodogöra sig ett språk. Det handlar även om kultur och en lång rad synliga och osynliga regler, förhållningssätt och koder. De ensamkommande ungdomarna berättar att de ibland får gissa sig till vad arga miner betyder. Mötet med strandlivet var heller inte enkelt.

– Jag kände mig blyg eftersom många badade utan kläder. Det har jag aldrig upplevt i Afghanistan, säger Irfan Safi.

Vad tänker man om det då?

– En man i personalen sade till mig att här i Sverige har man frihet, här får man göra allt man vill men i enlighet med reglerna.

Har det varit mycket prat om regler i skolan och på boende?

– De utländska ungdomar har inte haft tillräcklig kunskap om sexualitet. Ser de någon utan kläder tycker de att det är konstigt och tänker: hur ska jag hantera mig? säger Abdelhafiz Mohammed.

För Mohammad Alshaheen har höganäsbornas reserverade hållning mot främlingar varit överraskande. På bussen sitter folk gärna själva och talar inte med varandra, säger han.

– Jag går direkt och pratar med någon som sitter själv. Men här gör man inte så. Folk sitter inte med varandra.

Men det är inte bara Sverige och svenskarna som är svåra att förstå sig på, säger killarna som P4 Malmöhus träffat i Höganäs. De har ibland att förstå varandras sätt att vara, eftersom de kommer från olika länder med olika kulturer.

Abolfazi Hosseini, från Afghanistan, säger att araber är alltför högljudda.

– När de pratar tror vi att de skriker och bråkar med varandra.

Han möts av både skratt och protester i kompisgruppen.

Mohammed Alshaheen är arab från Syrien. Han å sin sida anser att killarna från folkgruppen hazarer, som Abolfazi Hosseini tillhör, väsnas mest.

– Vi araber talar lugnt men när hazarerna bråkar tror man att tredje världskriget brutit ut!