Ny blodsockermätare förenklar livet för diabetiker

2:30 min

En ny scanner som mäter blodsockret underlättar livet för personer som har diabetes. I Västmanland har hittills omkring 150 personer fått tillgång till en sådan.

En av dem är Eva Schiött, ordförande i Västmanlands läns Diabetesförening.

– Man har en liten sensor som man trycker in i armen, det gör inte särskilt ont. Den ska bytas var fjortonde dag för då slutar den fungera. Sen håller man en scanner mot den och på nolltid kommer värdena. Det är väldigt enkelt, säger Eva Schiött.

Det står flera personer i kö för att få en scanner, enligt Ulrika Stenmark, överläkare på sjukhuset i Västerås, är scannrarna betydligt dyrare än vanliga blodsockermätare.

Därför måste de som har svårast att reglera sitt blodsocker prioriteras.

Ulrika Stenmark berättar varför så många vill ha en.

– De här scannrarna fungerar genom att de mäter vävnadsglukos. Tidigare hade vi bara möjlighet att mäta i blodet. Förutom värdet ser man också en riktning på vart sockernivåerna är på väg och det är det som gjort att man har så stor nytta av den här typen av mätningar, säger hon.

Det finns fler fördelar med den här nya metoden, bland annat underlättar det arbetet för vårdpersonalen, säger Ulrika Stenmark: 

– Vi kan ladda ur de här mätningarna och se hur kurvorna över dygnet ser ut och åtgärda där en patient kanske behöver öka på eller minska sina insulindoser. Och för patienterna är det värdefullt att få en riktning på blodsockret.

För Eva Schiött har scannern inneburit ett bättre välmående och en enklare vardag.

– Den har radikalt förändrat mitt liv. Den underlättar vardagen och jag behöver aldrig vara rädd över att bli för låg eller för hög.

– Jag har kontroll, jag har inte mått dåligt som jag gjorde förut, säger hon till P4 Västmanland.