Ellos grundare är död - Olle Blomqvist avled i natt

3:48 min

Postorderföretaget Ellos grundare och Boråsprofilen Olle Blomqvist avled på sjukhus i natt efter en tids sjukdom.

Det var 1947 som postorderföretaget Ellos grundades av Olle Blomqvist i en nerlagd mjölkaffär. När han sålde företaget 40 år senare hade Ellos 1500 anställda.

Blomqvist har fått flera utmärkelser för sina insatser, däribland Västsvenska Industri- och Handelskammarens årliga utmärkelse, som ges till personer som gjort avgörande insatser för det Västsvenska näringslivet. Han har också varit Boråsambassadör.  

Olle Blomqvist blev 87 år.

Åke Björsell lärde känna Olle Blomqvist genom näringslivet. Åke Björsell drev ett inredningsföretag tillsammans med sin bror och fick i uppdrag att inreda Ellos kontor på Skaraborgsvägen. Han har sedan dess varit en mycket nära vän till Olle Blomqvist.

– Jag talade med Olle senast i onsdags och då var han klar över att han var inne på upploppet så att säga. Han berättade att han hade haft ett händelserikt liv och att han var nöjd med sitt liv. Olle har skämt bort människor runt omkring sig och varit otroligt generös genom sitt liv, säger Åke Björsell.

Kom till Borås som barn
Olle Blomqvist växte upp i Växjö och jobbade bland annat som tidningsförsäljare vid tågstationen i Växjö. Han flyttade senare med sin familj till Borås. Olle Blomqvist är bara 18 år fyllda när Ellos registreras hos handelsregistret.

– Han har betytt mycket för branschen men också för Borås. Han är ju urtypen för en entreprenör som började med två tomma händer och väldigt massa viljekraft. Han har förvekligat sina mål, det ena efter det andra och varit en fanbärare för Borås, säger Åke Björsell.

Hur tror du att människor kommer att minnas Olle Blomqvist?

– Det finns nog inte någon i Borås som har något ont att säga om Olle. Tvärtom så är det många som beundrar honom. De kommer minnas honom som en god och generös människa. Jag är oerhört glad över att har fått vara nära vän med honom och tacksam över att jag har fått lära mig mycket utav honom.