Attackerna riktade sig mot it-leverantörer

2:08 min

Den attack mot it-system som skedde i helgen pågår inte längre. Flera stora medieredaktioner drabbades och deras nyhetssajter blockerades.

Det var inte så att den eller de som utförde detta gick direkt på medias hemsidor, enligt Polisen.

 Man har angripit deras leverantörer, det är det som har hänt. När leverantörerna har blivit angripna och tappat sin internetkontakt, då har naturligtvis kunderna följt med. Det innebär att det kan finnas väldigt många målsägande i det här, säger Anders Ahlqvist, it-brottsexpert på NOA, Polisens nationella operativa avdelning.

De leverantörer det gäller är de som svarar för mediehusens it-system Attackerna mot dem upphörde i lördags kväll. Det har funnits uppgifter om att cyberattackerna fortgått även i dag, men så är det inte.

– Sedan får vi väl se om det kvarstår, det förhållandet, eller om man kommer igen med nya tag, menar Anders Ahlqvist

Inrikesminister Anders Ygeman ser allvarligt på det inträffade.

– Det är allvarligt och djupt oroande. Det är en attack på media och därmed en attack på det fria ordet.

Det finns information om att mycket av trafiken kommit från eller via öststater, men det är inget inrikesministern vill kommentera.

– Det är för tidigt att dra slutsatser om vilka som ligger bakom utifrån bara var servrarna finns, säger Anders Ygeman.

Var datorer och servrar står säger inget om var brottslingen finns, betonar Anders Ahlqvist hos Polisen. Uppgifter under dagen säger att trafiken inte enbart kommit från stater österut.

– Det som har sagts är att mycket av den här trafiken kommer österifrån. Det kan ha många olika skäl till att det är på det sättet.

Den bilden bekräftas av mediehuset Schibsteds informationsdirektör Fredrik Lindén. I Schibsted ingår Aftonbladet och Svenska Dagbladet.

– Våra uppgifter tyder på att den här massiva trafiken, överbelastningsattacken, kommit från kapade datorer i framför allt Ryssland och USA. Det har varit lika delar trafik från de båda länderna.

Däremot vill Fredrik Linden inte gå in på vad Schibsted gjort för att skydda sina drabbade nyhetssajter.

– Vi betraktar det som ett säkerhetsärende. Vi har vidtagit en rad åtgärder, men i och med att det är ett säkerhetsärende vill jag inte gå in på just vilka åtgärder vi har vidtagit i det här läget.