Göran Bronner lämnar Swedbank

1:48 min

Idag blev det känt att en tredje toppchef på Swedbank slutar. Den här gången handlar det om finanschefen Göran Bronner. Det har spekulerats om han skulle vara en kandidat att efterträda den sparkade vd:n Michael Wolf eller om hans kritiserade privata fastighetsaffärer skulle omöjliggöra det. 

Men idag säger Göran Bronner att han vill göra något annat än att satsa all sin tid på Swedbank.

Det började blåsa kring Swedbank när Dagens Industri förra året avslöjade att Göran Bronner och en annan toppchef på banken hade stora privata fastighetsaffärer vid sidan om sina jobb på banken.

Lämpligheten av de affärerna granskas nu av Finansinspektionen. Göran Bronner säger att de inte har nåt att göra med att han slutar men att han idag ångrar att han gjorde dem.

Swedbanks vd Michael Wolf hade först gett grönt ljus för de fastighetsaffärerna men ändrade sig sedan. Lite senare fick han sparken och då var det också andra skäl som angavs - bristande kundnöjdhet till exempel - men det som gjorde att han fick sluta direkt var att det fanns uppgifter om att han skulle ha gjort sig skyldig till insideraffärer.

Den tillförordnade vd:n Birgitta Bonnesen beklagar idag att Göran Bronner slutar och hon försäkrar att han inte fått sparken och att tre toppchefer inom loppet av fyra månader lämnar banken tror hon inte skadar förtroendet för Swedbank.