Nadezjda Savtjenko döms till fängelse i rysk domstol

2:10 min

Den ukrainska helikopterpiloten som tillfångatogs av proryska rebeller, har dömts som skyldig till medhjälp till mord i en rysk domstol.

Internationellt kallas hela fallet för en politisk skenrättegång.

Domarens långa uppläsning av domen började med det som de flesta väntat en fällande dom mot ukrainska helikopterpiloten Nadezjda Savtjenko.

Enligt domaren ska Savtjenko, motiverad av politiskt hat, ha styrt granatattacker i området runt Luhansk i östra Ukraina så att två ryska tv-journalister dödades. De två ryska tv-reportrarna dödades i strider mellan ukrainska styrkor och separatister med stöd av rysk militär i närheten av Luhansk i juni 2014.

Processen mot Savtjenko har pågått sedan hon tillfångatogs av separatisterna. Försvarets bevis om att hon redan var fånge och trafik från hennes mobil, som visar att hon inte hade kunnat styra någon attack mot journalisterna har ignorerats av domstolen.

Internationellt kritiseras rättsprocessen, den ses som politisk. Savtjenko anklagas också för att olagligt tagit sig in i Ryssland, medan hon hävdar att separatisterna förde henne över gränsen, som fånge.

Åklagaren kräver 23 års fängelse för den ukrainska helikopterpiloten. Hon är officer i ukrainska armén, som gick med i en frivilligbataljon i östra Ukraina när kriget började där. Tidigare har hon varit med ukrainska armén i Irak. Hon är också invald i ukrainska parlamentet och Europarådets parlamentariska kommitté PACE.

Ukraina har krävt att Savtjenko behandlas som en krigsfånge och har även försökt få henne utväxlad. Men då inget krig formellt råder är det svårt att hänvisa till krigslagar. Ukraina hävdar också att hon som parlamentsledamot har immunitet.

34-åriga Savtjenko hungerstrejkar igen, hon varken äter eller dricker, i protest. Hon har sagt att det enda hon vill är att skickas tillbaka till Ukraina om det så sker i en kista.

I den lilla rättssalen får få medier plats. De flesta journalister följer processen via en tv i en annan byggnad. En ukrainsk parlamentariker, som ville närvara under processen vägrades inresa vid ryska gränsen och är nu förbjuden att komma till Ryssland under fem år. Samma sak har drabbat Savtjenko syster Vira.

I ryska officiella medier ges enbart en version där Savtjenkos skuld varit klar från första början. Där har inte, som i de oberoende få alternativa nyhetskällorna, funnits Savtjenkos egna passionerade tal eller det som försvaret anfört under rättegången.