Polsk regeringspolitik påverkar invandrarförening i Sverige

7:50 min

I Polska Kongressens medlemsorganisation Polska Flyktingrådets lokaler i Stockholm träffade vår reporter bekymrade medlemmar i Polska kvinnoföreningen.

Nu kommer kritik mot att den största invandrarföreningen för polacker i Sverige - Polska Kongressen - har blivit mer och mer politiskt färgad. Åsikter som avviker från det nuvarande nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa tolereras inte, enligt flera medlemmar som Radio Sweden har pratat med.

– Hittills har det varit så att oberoende av de politiska åsikterna har det varit smärtfritt. Men nu är det istället så att delar vi inte deras djupa engagemang för polska regeringens politik, så finns det ingen plats för oss här, säger Basia Mokrosinski.

Hon har i flera år varit medlem i Polska kvinnoföreningen, en medlemsorganisation i Polska Flyktingrådet och i sin tur Polska Kongressen, Sveriges största invandrarförening för polacker. Hon beskriver hur viktigt det har varit att ha gemenskapen i föreningen genom åren, att få träffa sina landsmän regelbundet i det som en gång var det nya landet. Men nu känner hon sig kidnappad, säger hon. Kidnappad av styrelsens politiska uppfattningar, som hon menar genomsyrar verksamheten i Polska Flyktingrådets lokaler på Östermalm i Stockholm.

Radio Sweden har tidigare rapporterat om att Polska Kongressen nyligen tagit in ungdomsgruppen Semper Fidelis under sitt paraply, en nationalistisk förening som vid flera tillfällen samarbetat med nyfascistiska Nordisk Ungdom. Detta trots att ledningen hela tiden menat att Polska Kongressen är opolitisk.

Och nu hävdar alltså flera medlemmar att det, även borträknat den nationalistiska ungdomsgruppen, pågår en starkt politiskt färgad styrning av föreningen. Sedan regeringsskiftet i vintras har konflikterna i föreningen hårdnat.

Flera medlemmar berättar att tidningsstället i hallen numera bara innehåller högerinriktade, konservativa tidningar. Upplagorna av Nowa Gazeta Polska, en gratistidning som riktar sig till polacker i Sverige och som förhållit sig kritiskt till Polska Kongressens utveckling, slängs direkt om den dyker upp. "Den är förbjuden i lokalerna", säger en av Kvinnoföreningens medlemmar, och berättar att många tolkar det som en form av censur.

Men det som verkligen fick bägaren att rinna över skedde i januari i år, när en föreläsning av Anders Bodegård, prisbelönt översättare av framförallt polsk litteratur, plötsligt ställdes in, berättar Basia Mokrosinski.

Anledningen var att föreläsningen delvis skulle handla om poeten Adam Zagajewski, som för några månader skrev en dikt som var kritisk och ironisk mot den sittande regeringen under det nationalkonservativa partiet Lag och Rättvisa, PiS, och dess ledare Jaroslaw Kaczynski.

– Jag tror att hade det varit så att Adam Zagajewski hade skrivit en hommage till Lag och Rättvisa och Kaczynski så skulle han vara välkommen här med hur många dikter som helst. Men nu var det kritiskt. Jag vill värna om demokratin och det fria ordet. Det är någonting som ger mig gåshud, att inte kunna läsa poeter eller författare, säger Basia Mokrosinski.

Enligt Anders Bodegård själv skulle föreläsningen handla om svenska översättningar av polsk poesi överhuvudtaget. Och i det är den ständige nobelpriskandidaten Adam Zagajewski en självklar del.

Genom åren har Anders Bodegård föreläst många gånger för Polska Kvinnoföreningen. Det här är första gången han har blivit avbokad.

Och det kom som en chock. Adam Zagajewski var helt enkelt för "opatriotisk" nu, genom sin kritik mot regeringen, säger Anders Bodegård.

– Det som har hänt är att opinionen bland exilpolacker har förändrats på ett sätt som också avspeglar vad som har hänt i Polen, och det som händer i Europa och till och med Sverige. En slags fördjupning mellan höger och vänster som jag inte varit beredd på. Det kom som en liten skakning när jag fick veta att Polska kvinnoföreningen inte ville ha mig. Jag hade inte en aning om att det skulle uppfattas som så politiskt störande, säger han.

Några av kvinnorna runt bordet på dagens möte med Polska Kvinnoföreningen har inte haft någon aning om alla turer kring Anders Bodegård, utan trott att han ställt in.

"Ewa ska ju företräda oss", utbrister en av deltagarna upprört. Den hon syftar på är Ewa Bielska, en av två ordföranden i Polska Kvinnoföreningen, och den som med Polska Flyktingrådet och Polska Kongressens goda minne avbokade Anders Bodegårds föreläsning.

Att hon gjorde det var självklart, säger hon själv. Det är Adam Zagajewski, poeten som Anders Bodegård skulle prata om, som är för politisk. Och det gäller inte bara dikten om regeringen, utan också hur han har uttryckt sig privat.

– Anders Bodegård envisades med att han ville göra en föreläsning om en poet som vi inte gärna ville ha, på grund av att poeten i fråga uttalar sig mycket politiskt, både i sin poesi och privat, bland annat i tyska tidningar. Han är väldigt politiskt vinklad. Vi i Polska kvinnoföreningen försöker hålla oss väldigt mycket ifrån politik.

Så om det skulle vara en föreläsare som förespråkade Lag och Rättvisa skulle inte den personen heller vara välkommen?

– Naturligtvis inte. Jag säger det mycket klart och tydligt, säger Polska kvinnoföreningens ena ordförande Ewa Bielska.

Istället för Anders Bodegård bokade Polska kvinnoföreningen en ung lärare i historia från Polska skolan i Stockholm för att föreläsa. En person som tagit ställning för den sittande regeringen i Polen och på sin Facebooksida tydligt stödjer Polska Kongressens nationalistiska ungdomsgrupp Semper Fidelis demonstrationer mot regeringskritiska polska organisationen KOD och aktioner mot flyktinginvandring till Polen.

Men att Polska Kongressen och Polska Flyktingrådet ska ha låst sig vid en politisk uppfattning, skriver ändå inte Polska Kongressens vice ordförande och Polska Flyktingrådets ordförande Jolanta Halkiewicz under på.

– Vi är opolitiska, för vi ordnar aldrig några politiska möten. Just Zagajewski har ju utmärkt sig på sista tiden, att han är väldigt hätsk och anfaller den nya regeringen. Vi vill inte ha en sådan vinkling hos oss, säger hon.

Men för Polska kvinnoföreningens medlem Basia Mokrosinski är politiseringen tydlig: Hennes förening har blivit mer och mer låst kring en politisk inriktning.

Och vissa möten som Kvinnoföreningen tidigare arrangerat, skulle troligen inte vara möjliga i dag, för att de skulle vara för känsliga, tror hon.

– Vi lyckades för ett par år sedan att ha träffar med polska judar som blev förvisade från Polen 1968. Vi tyckte att det var väldigt bra att vi kunde träffas här och prata. Nu skulle någonting sådant vara totalt omöjligt.