Vem står när internet faller?

I helgen låg ett stort antal mediesajter nere på grund av en överbelastningsattack som helt enkelt gjorde att sajternas kapacitet inte räckte till.

Nu är debatten igång - vad innebär attacken för svensk demokrati? Var det en attack på det fria ordet, eller bara script-kiddies med stora plånböcker?

Attacken som utfördes verkar ha varit en Ddos-attack, eller Distributed Denial of Service. Rent tekniskt är det rätt enkelt, den som attackerar styr hundratusentals datorer så att de samtidigt försöker komma åt sajten som ska attackeras och då hinner den helt enkelt inte med.

Ofta vet datorernas ägare inte om det, utan det handlar om att de är infekterade av program som gör datorerna till medlemmar i ett så kallat bot-nät.

Aftonbladet, Expressen, Sydsvenskan, DI, Helsingborgs Dagblad var några av de tidningar som drabbades, men av någon anledning klarade sig Sveriges Radio. Man ska väl å andra sidan inte ropa hej. Fler attacker kan såklart komma.

Vad det innebär och hur allvarlig attacken var kommer det förmodligen pratas om länge. Journalister på Twitter beskrev attacken som en attack mot det fria ordet och mot demokratin. Dagens Nyheters teknikredaktör Linus Larsson skrev:

"Men lördagskvällens attack mot svenska mediesajter var av en storleksordning som får en att tappa andan. Vi talar om sajter som är dimensionerade för enorm trafik – vi och våra konkurrenters existens bygger på att miljontals människor läser oss. Att överbelasta en sådan sajt är ingen smal sak. Att slå flera av Sveriges största på en gång är ännu större. "

 Expressens chefredaktör Thomas Mattson skrev:

Ett sådant här angrepp på nyhetsförmedlingen är förstås ett hot inte bara mot tryckfriheten utan också mot vår själva samhällsmodell, demokratin, och det är bra att regeringen redan markerat allvaret.

Samtidigt kom andra perspektiv. Bloggen Cornucopia? menade att det här kanske var en teknisk framgång, men ett totalt misslyckande om avsikten var att störa det svenska samhället:

”Tvärt om visar attacken att man inte klarar av att som en vanlig script kiddie med inhyrt botnet av övertagna datorer orsaka någon skada på ett robust svenskt samhälle. "


Det är förstås allvarligt att det sker angrepp mot grundläggande rättigheter och friheter som yttrandefriheten, men samtidigt gick inte samhället under. Angreppet varade i cirka två timmar - antagligen hade man inte köpt mer tid i botnäten än så.”

Också Emanuel Karlsten var inne på något liknande och skriver på Breakit.se:

"Det här är en attack som vilken snorunge som helst skulle kunna dra ihop med hyrda robot-nät. Mer än en attack på demokratin var det någon som såg möjligheten att dra ner byxorna på journalister som stått i offentligheten utan varken livrem eller hängslen."

Journalisten Lasse Edfast tog fasta på att FM-näten inte påverkades, de går ju via analoga sändare som inte har någon som helst koppling till internet och twittrade:

"Vissa säger att vi klarar oss med internetradio, att FM/DAB inte behövs. I kväll är deras argument lite svagare."

Han knöt an till en diskussion om radions framtida distribution: behövs det ett eget broadcastnät, eller fungerar vanlig internet-radio lika bra? 

Och Leif Nixon var inne på det när han skrev på Metro.se:

”De verkliga skadeverkningarna av angreppet är minimala. Etermedia fortsatte fungera, de flesta mindre mediesajterna påverkades inte. I morse kom tidningen i brevlådan som vanligt. Ett angrepp på demokratin och det fria ordet? Nåja."

"Erfarenheten visar att vi har stora problem att upprätthålla fungerande elektroniska kommunikationskanaler i ett krisläge, även utan att någon avsiktligt försöker sabotera dem. När internet är den primära kommunikationskanalen och medborgarna är vana att ha tillgång till den senaste informationen via sin dator eller smarta telefon, måste myndigheter, landsting och kommuner bli bättre på att bygga robusta tjänster.”

Kanske är det så att när det krisar står riktigt gammel-media pall. Men jag noterar också att det sociala internet tuggade på som vanligt.