Ovanlig sekretess kring inspektioner av asylboenden

1:21 min

I de inspektioner av asylboenden som Bergslagens Miljö och Byggförvaltning just nu gör, är alla uppgifter om boendena sekretessbelagda. Något som är mycket ovanligt för miljöförvaltningen.

I vanliga fall är inspektionsrapporter som görs på ett kommunalt miljökontor offentliga och öppna för allmänheten. Så när alla uppgifter om asylboendena nu är sekretessbelagda, är det ingenting som miljöinspektörerna på BMB, Bergslagens Miljö och Byggförvaltning, är vana vid.

Vill skydda
– Nej vi jobbar väldigt öppet i vanliga fall, berättar Karolina Lönn, som jobbar där. Alla allmänna handlingar är offentliga. Men under det här projektet är det inte så.

Skälet till sekretessen vid de här tillsynerna är enligt Karolina Lönn att skydda boendena från anlagda bränder och andra hot. Ett beslut som tagits på Migrationsverket.

– Vi har fått uppgifter om adresser och fastighetsbeteckningar på de här verksamheterna från Migrationsverket, och den listan är sekretessbelagd. Så när vi skriver inspektionsrapporterna får vi inte lämna ut dessa uppgifter, förklarar hon.

En hård värld
Och en av de berörda fastighetsägarna, Hans Tidhult, är mycket nöjd.

– Jag tycker det är av stor vikt att bevara sekretessen inom det här området, säger han. För det är en hård värld vi lever i, säger han.

– Vid en bygglovsansökan på en av våra fastigheter har vi fått direkta hot, mordhot, och det är inte roligt att få. Man blir skrämd, för man vet ju inte vikten bakom hotet.

Undviker adresser
Men den kommande slutrapporten i Bergslagens Miljö och Byggförvaltnings satsning på asylboendena kommer inte att vara sekretessbelagt, säger Karolina Lönn.

– För där kommer vi inte går in på enskilda fastighetsägare, beteckningar eller adresser. Utan där kommer vi sammanställa att ventilationen var dålig i x antal fastigheter och fuktskador hittade vi i x antal fastigheter. Vi kommer inte gå in på objektnivå, avslutar hon.