Björnforskning i Tackåsen med världsrykte

1:41 min

"Väck inte den björn som sover", heter det – men det gör man i Tackåsen i Ljusdals kommun. Provtagning på björnar i ide lockar forskare från hela Europa till Tackåsens världsunika forskningsstation.

Klicka in dig i artikeln för att lyssna på hela reportaget. 

Inte bara vanliga björnkännare, utan även hjärtläkare, mag-tarm-specialister och rymdforskare hälsar på i idet, väcker björnen, söver den igen och tar sina vetenskapliga prover.

Skandinaviska björnprojektet i lilla Tackåsen nordväst om Edsbyn har vetenskapligt världsrykte säger Ole Fröbert, hjärtprofessor från Örebro och sedan flera år själv entusiastisk björnfångare:

– Det är världsunikt att den här forskningen finns i Gävleborg och Sverige! Det är nästan som ABBA och IKEA, det är jättestort, säger han.

I fångstlaget ingår också Länsstyrelsens naturbevakare Hans Blomgren från Färila. Han bär ett galler av armeringsjärn på sin ryggsäck:

– Ja, det är vanligt byggnadsmaterial, ett armeringsnät. Det sätter jag för öppningen till idet så att björnen inte kan ta sig ut, förklarar han.

Din uppgift är alltså att hålla emot?

– Ja, att fånga björnen i sitt ide, konstaterar Hans Blomgren. 

Samtidigt som Hans Blomgren täpper till ingången till idet, avlossar veterinären Jon Arnemo på högst tre meters håll en pil med snabbverkande sömnmedel genom gallret. Så nära skulle ett blåsrör duga, men en bössa är säkrare, säger han:

– Det är en kolsyredriven bedövningsbössa. Björnen somnar på fyra till fem minuter, berättar han.

När björnen väl sover igen, passar ivriga forskare på att ta prover; blod, ben- och muskelvävnad samt bakteriefloran i björnens tarmar används i en rad viktiga humanmedicinska forskningsprojekt.

Forskningsstationens fältansvarige Sven Brunberg övervakar strängt - efter 30 år vid Tackåsen har han säkert världens största erfarenhet av hembesök i björnidet:

– Ja, jag har varit med och sövt björnar ungefär 1500 gånger, konstaterar han.

Han är noga med att understryka att det bara är den vetenskapliga betydelsen av provtagningarna som kan motivera sådan här nedsövning av vilda björnar:

– När vi utsätter björnarna för störningar är det också viktigt att vi verkligen lyckas få ut prover som kan komma till nytta på ett eller annat sätt, säger han.

Just denna dag har blodproverna centrifugerats och konserverats på ett sätt som gjort forskarna nöjda.

– Ja, och då är jag också nöjd, säger björnforskningsveteranen Sven Brunberg i Tackåsen.