Blankis kan stoppa Nordenskiöldsloppet

1:17 min

Längs en tredjedel av de 22 milen är det för tillfället bara is. Det varma vädret har gjort att snön har smält på isarna.

 – Just nu hoppas vi att det kommer snö, sedan får vi se om det finns andra lösningar, vi måste reda ut om det går att skotta så mycket snö på isen, säger arrangören Wolfgang Mehl.

Vi är på plats i Oarrenjárga, var en av stationerna i Nordenskiöldsloppet ska vara. Här är det just nu blankis var skidspåret ska dras. Vår reporter Lars-Ola Marakatt drar på sig skidorna och provar att åka, men konstaterar snabbt att det helt enkelt inte går, skridskor hade varit bättre....

Nordenskiöldsloppet kördes första gången 1884. Bakgrunden till loppet var att polarforskaren Adolf Erik Nordenskiöld vid sin andra Grönlandsexpedition 1883, tog hjälp av två samer som rekognoserade områdena. Pavva-Lasse Tuorda och Rassa avverkade under rekognoseringen 460 kilometer på 57 timmar.

Men ingen trodde på att de verkligen hade åkt så långt så snabbt. Därför utlyste Nordenskiöld ett skidlopp på 22 mil från Jokkmokk till Kvikkjokk, tur och retur, för att bevisa att det var möjligt att färdas så fort.

Pavva-Lasse Tuorda vann skidloppet på 21 timmar och 22 minuter. 

Boende i Oarrenjárga idag har sett fram emot att få se världens längsta skidlopp återuppstå utanför sina fönster, men nu är det osäkert om det blir verklighet.

 – Idag är det väldigt isigt, det är bara blankis och skrovligt och svårt att ta sig fram, säger Gun som bor i byn.

Arrangören Wolfgang Mehl medger att han har en stor utmaning framför sig, men han hyser goda förhoppningar om snöfall.

– Om man tittar på hur vädret ser ut vanligtvis i slutet av mars och början av april, det har inte hänt så ofta att det inte snöar på tre veckor den här tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio