Tät behandling av ögats gula fläck bevarar synen

1:58 min

Länsbor som drabbats av åldersförändringar i ögats gula fläck, kan idag bevara synen med läkemedel som ges i tätare intervall. Ögonkliniken på sjukhuset i Västerås var snabba att behandla på nytt sätt.

En av de länsbor som idag behandlas på ögonkliniken i Västerås är Rolf Rosengren från Sala och han är mycket nöjd med den nya behandlingen.

– Det var bingo kan man säga, det här att jag fick komma så snabbt under behandling, med så bra resultat, säger Rolf Rosengren.

I snart två år har Rolf Rosengren åkt från Sala in till ögonkliniken på sjukhuset i Västerås för att få en spruta i ögats gula fläck, och det för att bromsa synförändringen.

Det finns två former av sjukdomen, en torr och en våt. Den våta formen av åldersförändringar i gula fläcken, så kallad makuladegeneration, är den allvarligaste och synförmågan försämras snabbt och det blir svårt att läsa och ta sig fram i okänd miljö. Men med tätare intervall med bromsande läkemedel så kan synskärpan bevaras.

Ögonkliniken i Västerås var snabba på att ta till sig det nya behandlingssättet, säger Elisabeth Granstam överläkare på ögonkliniken.

– Vi var tidigt ute i Västerås. Vi ändrade och bytte till det nya behandlingssättet redan 2014. Då var vi först i Sverige med att konsekvent byta för alla patienter, säger Elisabeth Granstam.

– Livskvalitén blir väldigt dålig om man har den här sjukdomen på båda ögonen. Det är visserligen en stor insats resursmässigt som vi gör, men vi vet också att det spelar stor roll för våra patienter, säger Elisabeth Granstam.

Synnedsättningen drabbar ofta äldre och över 30 procent av de som har fyllt 70 år har någon form av åldersförändringar i ögats gula fläck. Själva behandlingen, ja den går till som så att ögonläkare eller ögonsjuksköterska, sticker in en nål i ögats glaskropp.

– Man bedövar ögat med droppar och man tvättar och gör rent och sedan ger man själva injektionen från sidan på ögat. Man trycker in injektionsnålen i ögonvitan, så man ser ju inte själva nålen. Det går jättesnabbt, säger Elisabeth Granstam och tillägger;

– Många patienter tycker att det låter obehagligt och är oroliga innan första injektionen. Men när man väl har fått en injektion så märker man att de flesta tycker att det inte var så farligt. Det känns som ett litet tryck mot ögat och kanske lite irriterat efteråt, säger Elisabeth Granstam.

Rolf Rosengren som får 6 till 7 injektioner i sitt högra öga varje år tycker inte att nålsticket är ett problem.

– Ungefär var sjätte vecka åker jag till Västerås och får en spruta.

En spruta det låter lite läskigt?

– Ja det tyckte jag också när jag fick veta vad behandlingen bestod av och då reste sig håret rätt upp. Men det var inte så farligt som det lät. Det lär inte vara så många droppar som sprutas in. Det spänner lite grann i ögat men det gör absolut inte ont.

Vad är det du har märkt?

– Ja synen har ju blivit betydligt mycket bättre. Sist när jag var in kunde jag läsa det mest finstilta med mitt dåliga öga och på avstånd kunde jag läsa allt utom de två nedersta raderna. När jag började kunde jag bara läsa halva tavlan, säger Rolf Rosengren.

På ögonkliniken där man varje år ger 4 000 injektionsbehandlingar så ser man resultat, säger Elisabeth Granstam.

– All uppföljning som vi har gjort hittills tyder ju på att vi får bättre synresultat med det nya sättet att behandla. Om man inte ger någon behandling för den här ögonsjukdomen, så får man snabbt dålig syn och det blir en mycket handikappad situation speciellt om man får det på båda ögonen, säger Elisabeth Granstam.