Toppolitiker bjöds på galafest för 1,4 miljoner

1:58 min

Norrbottens toppolitiker fick gå på exklusiv galafest, som betalades med vinster från skattebetalarnas bolag IT Norrbotten. Priset för festen blev 1,4 miljoner kronor. 

9 700 kronor per person - är det en rimlig kostnad för en fest? Kommentera på vår Facebook-sida.

– Det var väldigt trevligt. Det var ett jubileum som IT Norrbotten firade, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S), som var med på festen.

– Jag visste inte nån prislapp på det, säger landstingsrådet Maria Stenberg (S).

Drygt hälften av gästerna kom från kommuner och landsting. Flera var kommunalråd eller landstingsråd.

IT Norrbotten bjöd på trerätters middag och underhållning. TV-kändisen David Hellenius var konferencier. Prislappen blev 1,4 miljoner kronor för festen, som hölls 18 februari.

– Det är klart att det är en jättehög siffra när man säger det, men man ska komma ihåg att det var ganska många människor ifrån näringslivet, kommunerna och landstinget, säger Maria Stenberg.

Yvonne Stålnacke, kommunalråd i Luleå:

– Det var ju ett väldigt, väldigt stort arrangemang med väldigt många inbjudna gäster, så jag har svårt att bedöma om det är rimligt eller inte.

145 personer kom till galan. Slår man ut kostnaden på gästerna blir priset 9 700 kronor per person.

Tony Blomqvist är VD för IT Norrbotten - som ägs av skattebetalarna genom kommunerna och landstinget, men är självfinansierat.

Festen betalades med vinster som samlats i bolaget. IT Norrbotten har de senaste åren inte tagit emot några skattemedel i form av ägarbidrag.

Tony Blomqvist är nöjd med festen. Han vill lyfta fram att IT Norrbotten haft flera stora affärsframgångar genom åren, som skapat jobb och tillväxt.

– IT Norrbotten firade sitt 20-årsjubileum, och vi har aldrig haft den här typen av aktivitet tidigare, vi har inte firat något femårsjubileum, eller tioårsjubileum eller liknande, säger Tony Blomqvist.

1,4 miljoner motsvarar en villa i Boden, där IT Norrbotten har sitt kontor. Men Tony Blomqvist tycker inte att galakvällen blev för dyr.

– Nej, det gör inte jag. Därför att jag tycker att vi gjort så mycket bra här i Norrbotten, säger han.