Frågor och svar

Fråga Camilla: Jag är trött på att alltid initiera sex

Jacob är trött på att alltid vara den som initierar sex, men finns det några tips för att komma ur mönstret? Läs frågan och svaret här.

/Camilla

Fråga: Hej. Jag har haft ett förhållande med min tjej nu i snart 10 år. Jag har dock tappat orken och lusten att initiera sex. Jag är kåt ofta, men har helt tappat hur jag ska göra något åt det med henne. Tips? Mvh Jacob

Svar: Hej Jacob! Att känna balans i hur mycket man initierar sex är ibland svårt, särskilt om någon i relationen är mer erfaren eller mer van vid att ta initiativ. Ni har varit tillsammans ett tag och har säkert hittat era mönster och vanor för vem som initierar sex. Din tjej kanske tycker att det är bekvämt att du tar initiativ, kanske är nöjd med hur mycket sex ni har eller kanske tycker det är svårt att veta hur hon tydligt ska initiera sex? Jag skulle börja att fundera över de frågorna och ta reda på din tjejs inställning till saken.

För att få en förändring på situationen behöver ni aktivt jobba för att göra på ett annat sätt. När vi pratar initiativ till sex handlar en del om vad vi uppfattar som en sexuell invit eller inte – hur tydlig signalen måste vara för att vi ska veta att någon försöker visa att den vill ha sex. Människor skickar ut en massa signaler innan sex och det kan vara svårt att veta vilka signaler man ska uppmärksamma hos en person. Ett tips är att fråga din tjej hur du ska veta på henne när hon är sugen på att ha sex. Fråga på ett nyfiket sätt för att lära dig att läsa av hennes sätt att visa lust.

Mitt råd är också att inte vara rädd för att backa och vänta på att din partner får göra det på sitt sätt och ge henne utrymme att vara den som tar initiativ. Det är annars lätt att det blir ett mönster av tjat och avvisande, där den som har mindre lust svarar med undandragande.

Hälsningar, Camilla!