Oklara bilresor för kommunalråd i Mark

1:39 min

Marks socialdemokratiska kommunalråd Lisa Dahlberg kan ha gjort bokningar vid bilpoolen som debiterats felaktigt.

Bilpoolen i Mark som drevs av ett privat företag på kommunens uppdrag kostade nästan en halv miljon kronor för skattebetalarna. Den dyra notan har kritiserats och det var bara en enda privatperson som utnyttjat poolen.  

Och den privatpersonen kan ha varit det socialdemokratiska kommunalrådet Lisa Dahlberg.  

Men det finns också andra frågetecken. En resa som kommunalrådet Lisa Dahlberg gjorde på bara sju kilometer kostade nästan 1 700 kronor.  

– Det var en felaktig bokning som jag upptäckte efter några veckor. Den felaktigheten har jag bett kommunchefen att rätta till. Men tyvärr är jag inte säkert på att det gjorts, säger Lisa Dahlberg, kommunalråd i Marks kommun.  

Kostat närmare en halv miljon kronor
Det var ett privat företag som drev bilpoolen på kommunens uppdrag. Fyra bilar har stått uppställda vid kommunhuset i Kinna i elva månader och meningen var att ge allmänheten möjlighet att enkelt och snabbt få tillgång till bil. Totalt kostade bilpoolen kommunens skattebetalare 455 000 kronor.  

Går man igenom listan för hur kommunen använt sig av bilpoolen så dyker Lisa Dahlbergs namn upp ett par gånger, bland annat där bilen utnyttjats ett helt dygn men bara gått sju kilometer till en kostnad av nästan 1 700 kronor. Den ska nu Lisa Dahlberg se över och se till att det blir rätt.

En annan resa till Göteborg på 31 mil som Lisa gjort visade sig vara en privat resa.

– Det upptäckte jag också själv och den har jag reglerat.

Användes en enda gång av Markbo
Vid den utvärdering som gjordes av bilpoolen efter testperioden så visade det sig att det bara var en privatperson som använt sig av bilpoolen. Och ett av syftena med bilpoolen var just att allmänheten skulle ges möjlighet att hyra bil.

Men eftersom det nu visar sig att Lisa Dahlberg använt sig av bilpoolen privat vid ett par tillfällen så skulle det kunna vara så att det är hon som är den enda privatpersonen.

– Så skulle det kunna vara eftersom jag använt mig av bilpoolen vid några tillfällen men det är inget jag vet eftersom jag inte sett underlaget till uthyrningen, säger Lisa Dahlberg.