Så kan du minska din exponering för bekämpningsmedel

2:34 min

Över hälften av allt livsmedel som säljs i Sverige innehåller rester av bekämpningsmedel, enligt Livsmedelsverket.

– Det var en väldigt stor skillnad. Om man äter konventionellt odlade importerade grönsaker jämfört med svenska så får man sju gånger så hög exponering, säger nutritionisten Katarina Beckman som gjort en studie på Karolinska institutet i samarbete med Livsmedelsverket.

Och vilka är det som får mest exponering?

– Det är barn.

För att de är små?

–Ja, det är kroppsvikten som gör det. Man räknar alltid på kroppsvikten, säger hon.

Det Katarina Beckman har gjort är att räkna på den sammanlagda exponeringen för olika gifter som vi utsätts för när vi äter frukt och grönt.

– Ekologiska produkter innehåller allra minst. Om man jämför svenskodlade konventionella med ekologiska så ger svenskodlade 72 gånger högre exponering för vuxna och för barn blev siffran 1155 gånger högre. Det är väldigt stor skillnad och då ska man säga att de svenska är redan ganska låga, så med de ekologiska blir det en försumbar exponering.

Frukt och bär innehåller mest rester av bekämpningsmedel. 80 procent av Livsmedelsverkets stickprover innehöll rester av bekämpningsmedel.

Många produkter innehåller dessutom flera olika substanser. Värst var de annars så nyttiga gojibären. Alla testade partier innehöll minst tolv olika bekämpningsmedel.

Även vindruvor och russin, särskilt de turkiska innehöll många olika bekämpningsmedel. I ett parti 22 olika bekämpningsmedel i samma prov. Citrusfrukter och jordgubbar innehöll också rester av många bekämpningsmedel.

Anneli Widenfalk, riskvärderare på Livsmedelsverket säger att riskerna för konsumenterna ändå är rätt låga.

– Situationen ser mycket bättre ut i dag än för 20 år sedan. Och som vi ser det i dag innebär bekämpningsmedel i maten ingen risk för konsumenten.

Samtidigt medger hon att 22 ämnen i samma prov är för mycket.

– Men det är klart man vill ju inte ha 22 substanser i maten

Varför då?

- Ja, det skulle ju teoretiskt kunna ha effekter.

Att äta gojibär för hälsans skull, vilket många gör, kanske inte är så smart?

– Nej, man kan ju lika gärna äta svenskodlade torkade blåbär, säger hon.