Ensam fisk lyckades bli både mamma och pappa

2:39 min

Forskare har kunnat studera en fisk som blev både mamma och pappa till sina ungar. Det här anses vara första gången som man vetenskapligt har kunnat visa på självbefruktning hos ett ryggradsdjur som normalt fortplantar sig sexuellt.

– Vi gjorde en vanlig faderskapsanalys och det visade sig att hon var pappa. Hon producerade alltså både ägg och spermier, säger Ola Svensson, docent i evolutionär ekologi vid Göteborgs universitet och en av författarna bakom artikeln om den speciella fisken.

I ett bubblande brittiskt akvarium hade forskare placerat en ensam fisk, en korsning mellan två ciklider. Med ökande förvåning studerade Ola Svensson och tre kollegor först hur fisken lekte med sig själv, sedan hur den ruvade på ägg som till sist kläcktes.

– Vi lät henne fortsätta kläcka fram mer och mer ungar, men till slut kom vi till läget att vi var tvungna att veta hur hon såg ut inuti. Så vi beslutade att avliva och dissekera henne, säger forskaren.

– En liten del av ovarierna, det vi kan kalla äggstockarna, innehöll vävnad som såg ut som testikelvävnad.

Enligt forskarnas analys var den här fisken hermafrodit med både ägg- och spermieproduktion. Genetiskt sett var den både mamma och pappa till sina ungar.

Vissa mangrovekilli-fiskar använder sig generellt av självbefruktning, men enligt Ola Svensson är detta den första vetenskapliga studien som visar på självbefruktning hos ett ryggradsdjur som normalt fortplantar sig genom sexuell kontakt mellan två partner.

Däremot är det, enligt forskaren, inte helt ovanligt att fiskar har både manliga och kvinnliga könsfunktioner. Så självbefruktning ute i naturen kan vara vanligare än vad vi tror.

– Potentialen att det här inte är evolutionärt och biologiskt försumbart finns. Det kan faktiskt ha en effekt i naturen.

Ola Svenssons och hans kollegors artikel publiceras i den vetenskapliga tidskriften Royal Society Open Science.

Han medger att det har varit svårt att få artikeln publicerad på grund av att flera vetenskapliga bedömare har varit tveksamma till värdet av att studera en ensam individ.

Men Anssi Saura, som är professor emeritus i molekylär biologi vid Umeå universitet, säger till Ekot att för den allmänna evolutionsteorin är detta en viktig upptäckt.

Ola Svensson ser det som viktigt att vetenskapligt dokumentera även enstaka intressanta fall.

– Risken finns att folk har sett det här, men inte rapporterat det, säger han. Nu när vi publicerar det här finns möjligheten att folk ser att det har skett en gång, därmed rapporterar det och att det därför kan komma upp fler fall.