Malmö

Kontrapunkt tvingas stänga boende

4:02 min

Kulturhuset Kontrapunkt har de senaste månaderna fungerat som härbärge för både flyktingar och EU-migranter. Men nu tvingar Malmö stad föreningen att stänga boendet, annars riskerar Kontrapunkt att behöva betala en halv miljon kronor i vite.

– Vi har ingen möjlighet att betala den här typen av viten. Människorna som övernattat hos oss kommer att hamna på gatan återigen, säger Johanna Nilsson, volontär på Kontrapunkt.

I höstas öppnades flera akutboenden för flyktingar, ensamkommande barn och EU-migranter i Malmö. Både frivilligorganisationer, som Kontrapunkt, anordnade härbärgen och Malmö stad öppnade boenden i egen regi.

När alla boenden öppnades utövade Stadsbyggnadskontoret tillsyn och många av platserna fick ett tillfälligt tillstånd att bedriva boenden. Men för att ett boende ska få lov att vara öppet även i fortsättningen krävs ett varaktigt tillstånd.

– Att ha ett varaktigt härbärge kräver bygglov och det saknas på Kontrapunkt. Det finns inga som helst möjligheter att göra undantag för det, säger Karolina Skog (MP), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Malmö.

Framför allt brister Kontrapunkts lokaler på punkter som rör brandskydd.

– Det är farligt att sova i de här lokalerna. Händer en olycka är den som äger fastigheten totalt ansvarig och kan få fängelsestraff. Vi kan inte kompromissa med säkerhet som handlar om människors liv.

Om Kontrapunkt inte stänger härbärget riskerar de att behöva betala ett vite på en halv miljon kronor. Om föreningen ska fortsätta verksamheten krävs flera förändringar.

– De kan komma in med en ansökan om ett tillfälligt bygglov, men det kommer med flera villkor om till exempel brandskydd, säger Karolina Skog.