Stor ökning av ungdomsrån i Karlskrona - samma gärningsmän misstänks

3:45 min

Ungdomsrånen i Karlskrona ökade ordentligt förra året. Sju personer under 18 anmälde att de blivit rånade, jämfört med noll åren innan. Samma gärningspersoner misstänks ligga bakom flera av dem.

Se hela kartan över personrån här.

Zooma in och klicka på markeringarna för att få veta mer om rånen. 

Mitten av november förra året. En 15-årig pojke anmäler att han blivit knivrånad på Blekingegatan i Karlskrona, strax utanför polishuset. Några timmar senare uppger en annan tonåring att han under knivhot tvingats lämna ifrån sig mobiltelefon och kontanter i ett skogsområde i Kungsmarken. 

Detta är två av de sju ungdomsrån som anmälts i Karlskrona under 2015. De två åren innan dess anmäldes inte ett enda. I resten av länet är det bara ett ungdomsrån som anmälts 2015. Det skedde i Ronneby. 

Samma personer misstänks
Enligt polisen Helena Renberg misstänks samma gärningsmän i flera av de sju fallen, vilket kan vara en orsak till ökningen. 

– I två av fallen misstänks samma gärningspersoner och i tre av de andra är det också samma. Ökningen kan bero på att gärningsmännen flyttat hit eller att de redan bott här men börjat begå brotten nu, säger hon. 

Skolor och cykelvägar
De anmälda ungdomsrånen har skett på olika ställen i centrala Karlskrona, i Kungsmarken, vid Lyckeby kunskapscenter och på Sunnavägen. Ofta på vardagar och inte särskilt sent på kvällen, berättar Helena Renberg.

– Tidpunkterna är mellan 12 och 18 på vardagar eller söndagar. Många kanske tror att sådant här händer på helger och på natten, men dessa ungdomar rör sig inte i krogmiljön, säger hon. 

Stjäl mobiltelefoner
Rånen har gått till på liknande sätt. Gärningspersonerna har varit ute efter kontanter och mobiltelefoner och hotat offret verbalt eller med kniv för att få det. 

Men trots att de misstänkta återkommer i flera av ärendena, har fem av sju anmälda rån mot ungdomar i Karlskrona lagts ner.

– Det som tyder på att det är samma gärningsman är signalement och tillvägagångssätt. Men i de flesta av fallen har vi inte lyckats komma vidare, säger förundersökningsledare Helena Renberg.  

Anmälningarna dröjer
En av orsakerna är enligt henne att det tar alltför lång tid innan anmälan kommer in. 

– Man kanske går hem till sina föräldrar först och så anmäler man nästa dag. Men då är det för sent för oss att göra en brottsplatsundersökning som kan knyta någon till brottet, säger Helena Renberg. 

Fotnot: På kartan är det enbart personrån som enligt anmälan skett utomhus som markerats. Platserna är ungefära. 2015 anmäldes åtta personrån som ska ha skett inomhus. I ett av dem är anmälaren under 18 år.