Män får dubbelt så mycket i tjänstepension

2:29 min

Män får i genomsnitt dubbelt så mycket i tjänstepension som kvinnor, visar nya faktaunderlag som pensionsgruppen med politiker från regerings- och allianspartierna tagit fram.


Det innebär att kvinnor i genomsnitt förlorar på hur tjänstepensionen är konstruerad och politiker i pensionsgruppen är förvånade över hur stor skillnaden mellan könen är.

– Kvinnor får ungefär 50 procent av mäns tjänstepension i genomsnitt. Så det skiljer väldigt, väldigt mycket.

– Det var en aha-upplevelse även för mig även om jag kunde ana mig till det, att det faktiskt handlade om så pass mycket, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Vad tycker du om det?

– Jag tycker att det är problematiskt. Det måste man ändå som politiker få säga.

Män får mer i pension än kvinnor i allmänhet. 2014 fick kvinnor i genomsnitt en total pension på drygt 13 000 kronor i månaden, jämfört med männens nästan 20 000.

Skillnaden beror i grunden på att kvinnor tjänar mindre, jobbar mer deltid och är mer hemma med barnen när de är små.

Och tjänstepensionen som förhandlats fram mellan fack och arbetsgivare förstärker alltså skillnaderna i total pension.

Orsaken är att arbetsgivaren betalar in 4,5 procent till tjänstepensionen på löner upp till ungefär 37 000 kronor i månaden.

På löner över 37 000 så betalas hela 30 procent in till tjänstepension. Och då män tjänar mer, så gynnas de av systemet.

Moderaten Lars-Arne Staxäng är också kritisk till hur tjänstepensionen slår:

– Ja, jag blev faktiskt förvånad när jag fick se den konsekvensen, och den konsekvensen tror jag det är väldigt viktigt att parterna får upp på bordet och diskuterar rejält, precis som vi gör i pensionsgruppen. Och ska man ha en ändring där så får man ha med parterna självklart.

Pensionsgruppen granskar just nu hur jämställda pensionerna är och om något kan göras åt skillnaderna.

Lars-Arne Staxäng pekar på att fördelningen av inbetalningarna ser helt annorlunda ut i andra länder, och förstås skulle kunna ändras även i Sverige - om fack och arbetsgivare vill.

– Nu har vi en tjänstepension på 4,5 procent och hade man kunnat höja den en eller ett par procent så hade det gjort väldigt gott i slutändan, säger Lars-Arne Staxäng.

Hade det blivit mindre skillnad?

– Mindre skillnad.

Annika Strandhäll signalerar också att arbetsgivare och fackförbund borde göra något åt fördelningen inom tjänstepensionen - men vill inte gå så långt som att säga att politikerna borde försöka ändra systemet.

– Det är självklart så att det är en fråga som det är upp till parterna att göra någonting åt. Men jag tror att det som vi kan bidra med från pensionsgruppens sida i det här det är att göra det vi gör just nu.

– Vi belyser detta, vi tar fram underlag och vi kommer ha en särskild rapport om tjänstepensionerna och hur de driver gapet, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.