Skandalkirurgen avskedas

1:35 min

Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini får sparken från Karolinska Institutet (KI). Han varslades om avsked i februari, och idag kom beskedet om uppsägning från Karolinska Institutets personalansvarsnämnd.

– Självklart hade det varit bra om Macchiarini hade varslats och avskedats tidigare, säger personaldirektör Mats Engelbrektson. Det hade varit bättre för allmänhetens förtroende och även internt på KI. Men utredningen har tagit tid.

Det var med sin banbrytande metod med konstgjorda luftstrupar och publiceringar i bland annat den vetenskapliga tidskriften Lancet, som den italienska kirurgen Paolo Macchiarini gjorde sig ett namn. Han opererade bland annat på Karolinska Universitetssjukhuset och på ett sjukhus i Krasnodar i Ryssland. När flera patienter dog väcktes misstankar om forskningsfusk, och det visade sig också att etiska tillstånd saknades. Tillräckliga försök på djur hade inte heller gjorts.

Läkare på Thoraxkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset slog larm till den dåvarande rektorn Anders Hamsten med en egen granskning, där det framkom att Paolo Macchiarini har förvanskat resultaten av operationer i sex vetenskapliga artiklar. Rektorn utsåg en extern utredare för att granska forskningen, men valde ändå senare att bortse från granskningen och friade Macchiarini från fuskmisstankar i augusti förra året.

Sedan dess har rektor Anders Hamsten avgått, och regeringen beslutade tidigare i mars att byta ut delar av Karolinska Institutets styrelse som en följd av turerna kring Macchiarini.

En ny extern utredning av KI:s agerande har tillsatts. Även Karolinska Universitetssjukhusets agerande ska granskas.

En brottsutredning pågår också mot Macchiarini, som misstänks för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Idag avskedas han av en enhällig personalansvarsnämnd.

– Har ni fått någon kommentar från Paolo Macchiarini själv?

– Nej det har vi inte fått, inte än. Inte någon alls, säger personaldirektör Mats Engelbrektson.