Erdogan: Turkiet varnade Belgien för terroristen

1:19 min

Enligt nya uppgifter varnade Turkiet i somras de belgiska myndigheterna för att en av de som nu uppges ligga bakom dåden i Bryssel var militant extremist. Men ingenting hände. Han kunde gå fri och förbereda terrordåden.

I Belgien pågår fortfarande jakten på medbrottslingar i tisdagens terrordåd. Men samtidigt reses allt fler frågetecken till de belgiska säkerhetstjänsternas arbete. 

Det är Turkiets president Erdogan som i dag via en talesman har berättat, att en av självmordsbombarna i Bryssel, Ibrahim el-Bakraoui, i somras greps i Turkiet. På presidentens order, deporterades han till Nederländerna, av någon ännu oklar anledning.

De turkiska myndigheterna ska ha varnat både Nederländerna och Belgien för att han var en militant islamist. Men eftersom de belgiska myndigheterna inte kunde hitta några bevis på detta, så släpptes han och kunde fritt åka hem till Bryssel.

Uppenbarligen stod han inte heller under särskilt sträng bevakning, eftersom han i tisdags kunde spränga sig själv med en hemtillverkad sprängladdning och kunde delta i attentaten som tog livet av minst ett dussintal personer.

I dag har också den andre döde självmordsbombaren identifierats. Och det visar sig vara den man som alla belgiska medier, med hänvisning till poliskällor har beskrivit som den som flydde från flygplatsen och därefter har jagats av polis och säkerhetsstyrkor.

I själva verket är han alltså död och det är då istället en annan, ännu oidentifierad, man som nu jagas runt om i Belgien.

Både här i Belgien och på flera håll internationellt, ifrågasätts nu det belgiska säkerhetssystemets effektivitet.

Men den belgiska justitieministern tillbakavisar uppgifterna från den turkiska presidenten om att de belgiska myndigheterna inte hörsammat varningar från Turkiet, det skriver tyska FAZ på sin nyhetssajt.

Självmordsbombaren Ibrahim El Bakraoui ska inte ha begått några terrorbrott i Belgien och inte heller i Turkiet. Han utvisades från Turkiet till Nederländerna, och inte till Belgien, tillade justitieministern Koen Geens.