Häxjakt på egyptiska aktivister

2:25 min

Övergreppen mot mänskliga rättigheter har ökat dramatiskt i Egypten - med gripanden, försvinnanden och tortyrfall. Och samtidigt vidtar regimen åtgärder för att stoppa några av landets ledande människorättsförsvarare.

Den kända människorättsjuristen, Heba Morayef, kallar situationen mycket allvarlig och hoppas på internationella påtryckningar på Egypten innan det är försent.

– Tyvärr har vi redan sett hur långt detta kan gå, säger Heba Morayef, och nämner bland annat den utdragna Al Jazeera-rättegången när Egypten - till omvärldens förfäran - skamlöst dömde tre journalister till långa fängelsestraff.

De senaste månaderna har aktivister i Egypten utsatts för en häxjakt - med en våg av gripanden och försvinnanden som fått till och med ökänt regimhyllande talkshowvärdar att protesterna.

President Sisi har utsatts för ovanlig kritik och ett ouppklarat mord på en 28-årig italiensk forskare som torterats svårt innan han dumpats i ett dike, har lett till många frågetecken och misstankar om inblandning av Egyptens säkerhetsstyrkor.

– Och samtidigt med övergreppen försöker regimen sätta stopp för de som försvarar mänskliga rättigheter. Det sker i rättsprocesser där människorättsorganisationer anklagas för att ha tagit emot pengar från utlandet i syfte att skada Egyptens säkerhet, sprida instabilitet och orsaka sprickor mellan olika samhällsklasser, säger Heba Morayef.

Heba Morayef representerar själv Egyptian Initiative for Personal Rights, en människorättsorganisation som utvecklats till ett viktigt forskningscenter i Kairo.

Där dokumenterar man bland annat övergrepp mot minoriteter.

Organisationens grundare, Hossam Bahgat, en av landets ledande grävande journalister, har fått reseförbud och kan komma att få sina och organisationens tillgångar frusna.

Förra gången Hossam Bahgat greps, blev han fri först efter protester från FNs generalsekreterare, Ban Ki-moon.

– I dagens läge - med kaos, flyktingkris och blodiga krig i regionen - är det svårt att få omvärlden att utöva påtryckningar på Egypten, tror Heba Morayef.

– Arabiska människorättsaktivister står inte högst på prioriteringslistan, befarar människorättsjuristen Morayef.