Smaka på riset till påsk

2:49 min

Påskriset har en väldigt lång tradition. Och från början handlade det inte om att pynta riset utan om att piska varandra. Museipedagog Maria Nordlund på Murberget i Härnösand är en av få nuförtiden som faktiskt fick smaka på riset till påsk när hon var liten.

Ganska få vet väl idag skillnaden mellan fastlagsris och påskris men fastlagsriset var faktiskt det ris man använde under fastlagen. Det vill säga vid tiden för fettisdagen, då man laddade upp för de 40 dagarnas fasta fram till påsk. 

På fastlagen piskade man varandra med riset för att piska in kraft och växtkraft i barnen.

Piskandet hängde ihop med att våren, ljuset och växtligheten var på väg tillbaka. Piska varandra med riset gjorde man även till påsk. Men då handlade det istället om att påminna om Jesu lidande. 

Att pynta riset var faktisk ursprungligen något man gjorde med fastlagsriset och inte med påskriset.

Man hängde upp kärleksmeddelanden och färgglada remsor i fastlagsriset. 

Vid påsk var det mera fokus på att ställa kvistarna i vatten och få dem att knoppa och grönska. Så småningom började man pynta även påskriset men då framför allt med ägg.

När Maria Nordlund var liten så blev hon själv piskad på påskaftonen. 

– Mamma kom och röck upp täcket och sen fick man känna på. Litegrann bara. Det var mer som en lek där det handlade om att kliva upp först för då kunde man piska de andra. Den som låg kvar längst i sängen blev i stället piskad, berättar hon.