SCB varnar för falsk undersökning om sexvanor

Statistiska centralbyrån varnar nu för en falsk undersökning där en man ringer runt till unga tjejer och frågar om deras sexvanor.

Jenny Ryberg fick för ungefär två år sedan ett samtal av en man som påstod sig jobba för SCB. Han ställde fem frågor om hennes sexliv innan hon lade på luren. Då ringde han upp igen.

– Frågorna blev mer och mer groteska. Han frågade när jag förlorade oskulden och vilken storlek jag ville ha på mannens könsorgan, säger hon.

 När förlorade du oskulden? Vilken storlek vill du ha på mannens könsorgan?

Jenny polisanmälde mannen som ringde henne och det gjorde ytterligare åtta kvinnor. Han dömdes då i tingsrätt för sexuellt ofredande. Tidigare i år dömdes samma man för att ha ofredat ytterligare fyra kvinnor.

Inte första gången

SCB har varnat för detta tidigare, senast i december förra året.

Nizar Chakkour är pressansvarig på SCB och de ser allvarligt på trakasserierna. De vet inte om det är samma person som ligger bakom telefonsamtalen men ber dem som blir utsatta att polisanmäla det.

– Det är ett problem som återkommer med jämna mellanrum. De senaste två veckorna har åtta kvinnor ringt till oss och berättat att dom fått samtal från en person.