Många ateister i norska kyrkan

2:01 min

I samband med kristendomens största högtid, påsken, får norska kyrkan veta att en tredjedel av dess medlemmar ser sig själva som ateister.

Bara knappt hälften, 48 procent, av medlemmarna i norska kyrkan ser sig själva som kristna, enligt en färsk opinionsundersökning som Aftenposten rapporterar om.

33 procent av norska kyrkans medlemmar kallar sig ateister. En tredjedel av kyrkans medlemmar tror alltså inte på någon gud eller högre makt alls.

Svenska kyrkan gjorde sin senaste stora medlemsundersökning 2010, och då var det 15 procent av medlemmarna som uppgav sig vara ateister. Enligt den här nya undersökningen är alltså andelen ateister i Norska Kyrkan drygt dubbelt så stor.

Som väntat är det betydligt fler äldre än yngre norrmän som ser sig som kristna.

Biskop Helga Haugland Byfuglien säger till Aftenposten att hon inte är överraskad över de här nya siffrorna. Biskopen medger att norska kyrkan utmanas av nya trender i tiden.

Den här påsken blir sannolikt den sista i Norge med resterna av statskyrka. Vårt västra grannland har varit senare än Sverige med att separera kyrka och stat.

Den största delen av separationen skedde genom en grundlagsändring 2012. I februari år kom ett regeringsförslag om att kapa de sista banden till Norges gamla statskyrka. Det handlar om en lagändring som innebär att staten lämnar över arbetsgivaransvaret för prästerna till norska kyrkan.