Personer med utländsk bakgrund diskrimineras på gym

3:03 min

"Mohammed" blev nekad medlemskap på ett gym och menar att anledningen är att han har arabisk påbrå.

Såhär lät det när Radio Swedens medarbetare "Sara" skulle ansöka om medlemskap i ett gym i en liten stad i mellansverige, samma gym där flera personer hade nekats medlemskap, enligt dem på grund av att de har utländsk bakgrund.

Hej! Jag heter Sara och jag har några frågor om ert gym.

– Det är absolut inget krångligt. Då kommer du få en provvecka på posten och då är det bara för dig att checka in på gymmet och säga "det här är funkar för mig".

Kan jag teckna medlemskap på en gång eller är det någon väntetid?

– Jajamen! Så fort du kommer in kan du köpa ett kort.

Och när Radio Swedens Abdelaziz ringde upp gymmet för att teckna medlemskap lät det såhär.

Hej, mitt namn är Abdelaziz och jag vill träna hos er. Hur kan man göra?

– Då ska vi se. Står du på listan?

Nej.

– Det är några före dig just nu som väntar på sin tur för vi har haft så väldigt många nya kunder så vi behöver avvakta litegrann.

När Abdelaziz vill teckna medlemskap är det alltså kö, medan "Sara" är välkommen när som helst. När Radio Sweden ringer upp gymmet för att be om en kommentar säger chefen att hon inte känner till att någon diskriminering förekommer, att det är olyckligt att människor känner sig diskriminerade och att det kan ha att göra med att den som svarat i telefon har fått fel information om gymmets praxis.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har fått in ett antal anmälningar för gym, och det som kan vara problematiskt med fall av diskriminering på grund av utländsk bakgrund är bevisfrågan, säger Per Holmberg vid DO.

– Det som sker, sker i mötet mellan två individer och eftersom de flesta vet att det är förbjudet att diskriminera är det ganska sällan det sägs rent ut. Det vanligaste är kanske att man får höra svepskäl; nej, det är fullt eller det går inte. Då uppstår en bevisfråga. Hur ska man bevisa något som inte är uttalat?

Per Holmberg rekommenderar att den som känner sig diskriminerad i första hand vänder sig till den som är ansvarig och i andra hand till högre instans som DO.

Mohammed, som egentligen heter något annat, är en av dem som blivit nekade medlemskap på gym. Han berättar att han trots allt är övertygad om att det handlar om diskriminering och är upprörd över det bemötande han fick.

– Jag är väldigt irriterad och bedrövad över hur jag har blivit behandlad. Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare. Förut, innan nyår, lät de alla som ville gå med teckna medlemskap men nu vill de inte att araber ska vara medlemmar, säger han.