Ny IT-attack mot medier

4:41 min

Flera mediehus utsattes för en misstänkt överbelastningsattack på torsdagskvällen. Många nyhetssajter låg nere eller var svåra att komma in på.

– Vi kan bekräfta att det rör sig om en överbelastningsattack mot flera operatörer. Men vi kan ännu inte säga vilka sajter det rör sig om eller hur omfattande attacken är, säger Ann-Marie Alverås Lovén, som är chef för CERT, som har hand om cybersäkerhet vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Flera svenskar tidningar uppger att de har haft problem med sina sajter. Det handlar om bland andra Dagens Nyheter, Aftonbladet, Dagens industri, Svenska Dagbladet och Expressen.

– Vi har till och från haft störningar, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson till Ekot. Nu behöver vi utreda och kartlägga vad som hänt.

Men Mattsson säger också att torsdagens attack inte var lika omfattande som den i helgen.
– Nyhetsförmedlingen har fortgått och det har gått att accessa sajterna på olika sätt.

Thomas Mattsson tror att vi kommer att få leva med attacker även i fortsättningen.
– Det är svårt att ha fullgott skydd mot detta men vi behöver möta hoten så gott som vi kan.

Även Sydsvenskan hade problem.

– Exakt vad som händer rent tekniskt vet vi inte, de undersöker. Men det stämmer att de har legat nere. Både Sydsvenskan och HD har legat nere i ungefär en halvtimme. Nu har vi sajterna uppe hjälpligt, säger Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist.

Internetleverantören Bahnhofs VD Jon Karlung förklarar det som händer så här.

– Det här handlar om såkallade paketattacker och man kan jämföra med den fysiska världen med att det knackas på dörren i otroligt snabb takt och väldigt många gånger men när man sedan öppnar så är ingen där. Servrarna luras och kan sedan inte svara korrekt, säger Bahnhofs VD Jon Karlung.

Hur anmärkningsvärt är det att det här händer igen?

– Det är inte särskilt anmärkningsvärt. De som önskar kan visa att man kan stänga svenska mediesajter lite som de behagar, säger Jon Karlung som menar att attacker kan förebyggas, att det skulle kosta en del men det är inget oöverstigligt problem.

Förra helgen utsattes flera mediehus för IT-attacker som lamslog några av de största nyhetssajterna, flera är bland dem som utsatts under torsdagskvällen.

I onsdags bjöds cheferna för Sveriges mediehus in till Rosenbad för att diskutera hur framtida överbelastningsattacker ska kunna förhindras. Inrikesminister Anders Ygeman (S) sade då att man ska undersöka hur polisens arbete ska kunna underlättas för att utreda IT-brottslighet.