Låga hyreshöjningar väntar i år

1:38 min

Årets hyreshöjningar blir låga, till glädje för landets hyresgäster. Enligt Fastighetsägarna var det många år sedan hyreshöjningarna var så här låga.

– Det kan man säga, de är lägre än vad de har varit på väldigt länge, säger han, säger Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna.

Enligt Reinhold Lennebo blir årets hyreshöjningar mellan 0,7 och 0,8 procent. Det kan jämföras med de senaste årens hyreshöjningar som har legat på 1 till 2 procent – alltså inte sällan dubbelt så högt som i år.

Om man ser till de reala hyreshöjningarna, med hänsyn till den rekordlåga inflationen, blir glädjen inte lika stor. Men faktum kvarstår att det är låga höjningar.

Reinhold Lennebo säger att det var fördelaktigt att äga hyreshus under 2015 och det spelade troligen en stor roll i hyresförhandlingarna.

– Jag tror att 2015 var ett bra år för många fastighetsägare och därför har man tyckt att man kan acceptera lägre hyreshöjningar ett enstaka år. Så tror jag att man har resonerat på många håll.

Det finns 1,4 miljoner hyreslägenheter i landet. I dag är hyrorna klara för mer än hälften, omkring 850 000 lägenheter. Samtidigt går det trögt i förhandlingarna på många håll och i många fall har förhandlingarna strandat.

– Nu är det många lägenheter som är strandade och när det blir klart, det vet vi inte.

Vad sker härnäst?

– De lägenheter som ännu inte är klara, där går man till Hyresnämnden. Hyresnämnden får sätta en skälig hyra och det är ganska besvärligt eftersom det görs lägenhet för lägenhet och det har hyresnämnderna inte resurser för.

Hur löser man det?

– Vi vet inte det i dag. Det vi vet så här långt, det är att hyresnämnderna kommer att försöka agera medlare mellan Hyresgästföreningen och fastighetsägarna. Och när det blir klart, det vet vi inte.