Polisen anställer trots att pengar saknas

1:33 min

Personalbristen inom polisen är så akut att rikspolischefen Dan Eliasson givit klartecken till polisdistrikten att anställa personal, trots att det inte finns pengar till det.

– Jag har föregripit riksdagsbeslut redan och bett regionerna att anställa fler personer fast de inte har pengar till det nu. Jag tror och hoppas att riksdag och regering inser allvaret i situationen och skjuter till pengar i efterhand.

Vad är det för personal som ska anställas?

– Jag har sagt att vi ska anställa 700 utöver budget, i huvudsak civilanställda som kan hjälpa till med utredningsverksamhet och hjälpa till med gränskontroller, säger Dan Eliasson.

I Polismyndighetens budgetunderlag för de kommande tre åren framgår att det behövs nästan fyra miljarder kronor i tillskott. Polisen hänvisar till att flyktingströmmen och terrorhot kostar. De närmaste åren vill polisen anställa 2 000 poliser och 1 300 civilanställda för att klara kraven.

Dan Eliasson säger att han inte har tid att vänta in regeringens klartecken och att behovet av extra personal är akut.

– Det är sånt här risktagande, eller ansvarstagande, som man måste göra som myndighetschef ibland. De formella besluten kommer ju inte att fattas förrän i slutet av året. Och vi har inte råd att inte fylla på i personalhänseende, med den press vi är utsatta för.

Ställer du regeringen inför fullbordat faktum eller har du fått underhandsbesked?

– Nej, så brutal kan man inte vara. Jag gör min tolkning av hur statsministern och inrikesministern och andra uttalar sig och drar slutsatser av det. Jag hoppas att jag är klok i min analysförmåga, annars kan jag få problem, säger rikspolischefen.