Malmö

Johanneskyrkan stänger för migranter

1:25 min

På kort tid stängs nu flera boenden som haft öppet för Malmös EU-migranter. I natt är sista chansen att övernatta i Johanneskyrkan i Malmö som sedan i höstas haft öppet nattetid för migranter och andra under vintern.

– Det viktiga var att vi kunde hålla det löfte vi gav i december att hålla öppet till påsk, säger Anders Ekhem, kyrkoherde i Malmö.

I alla insatser finns gränser och de tar alltid emot.

Sedan i höstas har Johanneskyrkan varit öppen för bön, vila och skydd. Varje natt har runt 100 EU-migranter och andra hemlösa övernatta här, men i morgon bitti stängs portarna.

– När vi satte det här datumet sa vi att vi har öppet fram till påsk, eftersom den är så central för oss, säger Anders Ekhem.

Vilka reaktioner har ni fått från dem som bott här?
– De flesta är positiva, att det överhuvudtaget har varit öppet men det finns de som frågar sig varför vi stänger och vart de ska ta vägen nu, säger Anders Ekhem.

Få alternativ

I början på mars stängde Pingstkyrkan sitt boende och organisationen Kontrapunkt som fram till nu gett tak över huvudet åt hundratals flyktingar, EU-migranter och hemlösa tvingas efter hot om vite från kommunen att stänga sitt boende med runt 70 platser. 

– Många håller nu på att laga bilar, köpa bilar, fixa med husvagnar och är ganska stressade över det här, säger säger Johanna Nilsson på organisationen Kontrapunkt.

De är hänvisade till gatan, parker, bilar och husvagnar.