Putin stöttar Tjetjeniens ledare

1:46 min

Rysslands president Vladimir Putin fortsätter att ge sitt stöd till den ryska delrepubliken Tjetjeniens hårdföre ledare Ramzan Kadyrov. De två har just mötts traditionellt inför tv-kamerorna, sittande på var sin sida av ett skrivbord.

– Ni måste göra allt för följa de ryska federala lagarna, inom alla områden, jag understryker inom alla områden, sa den ryske presidenten till Ramzan Kadyrov, samtidigt som han lutade sig fram och spände ögonen i Ramzan Kadyrov.

I realiteten bryter den tjetjenske ledaren mot den ryska grundlagen, t.ex. när kvinnor tvingas bära sjal på universitet eller i statliga byggnader. Men delrepubliken är också ökänd för rättslösheten, där kritiker tystas med våld.

Kadyrov har styrt Tjetjenien med Kremls goda minne sedan 2007. Men den senaste tiden har präglats av nervositet inför att hans förordnade skulle löpa ut 5:e april. Kadyrov sa plötsligt att han tänkte avgå, utlyste en stödmarsch, som sen ställdes in för att "folket är ändå med mig" och sedan tre spektakulära attacker riktades mot en av de sista högljudda kritikerna i delrepubliken Kommittén mot tortyr.

Ordföranden för kommittén Igor Kaljapin kastades ut från det femstjärniga hotellet Groznij City och angreps av en mobb i hotellobbyn för en vecka sedan. Men inte ens Kaljapin ser någon annan möjlig ledare än Kadyrov just nu, alternativet vore kaos igen.

President Putin gav Kadyrov stöd att sitta kvar till valen i september, då Putin hoppas det tjetjenska folket väljer Ramzan Kadyrov som sin ledare igen.

– Tjetjenien har blivit en säker plats för våra medborgare, tack vare er, sa Vladimir Putin och Ramzan Kadyrov avbröt: Tjetjenien är den mest säkra delrepubliken i hela Ryssland.