Hemtjänsttaxan äter upp bostadstillägget

2:59 min

En anledning till att så få pensionärer ansöker om bostadstillägg kan vara att det helt enkelt inte lönar sig.

Bidraget äts automatiskt upp av hemtjänsttaxan som är inkomstbaserad. Det fick Ulf Wilhemsson från Asarum uppleva då han hjälpte sin svärmor att söka bostadstillägg.

– Om jag minns rätt så handlade bostadstillägget om 1 500-2 000 kronor som hon skulle få varje månad. Hon blev ju jätteglad, äntligen skulle hon kunna unna sig ett och annat. Men blev jättebesviken när det sen visade sig att hemtjänsttaxan hade höjts med samma belopp, säger han. 

Vad tycker du om det?

– Det är rent av för jäkligt att man ger med den ena handen och tar med den andra, säger Ulf Wilhelmsson.

För några dagar sedan berättade vi att knappt två av tio pensionärer i Blekinge som har rätt till ett högre bostadstillägg har ansökt om det hos Pensionsmyndigheten.

En anledning till att så få pensionärer söker bidraget kan vara att det helt enkelt inte lönar sig eftersom bostadstillägget äts upp av hemtjänsttaxan som då automatiskt höjs.

– Bostadstillägget räknas som inkomst och det påverkar omvårdnadsavgiften man betalar för hemtjänsten, säger Malin Eliasson, avgiftshandläggare i Karlshamns kommun.

Räknas som inkomst
För att beräkna hemtjänsttaxan plussar man ihop pensionen och eventuella bidrag, som bostadstillägg. Från den summan drar man bort hyran. Då får man kvar det som pensionären har att leva på, ett så kallat förbehållsbelopp.

Det beloppet ska vara minst 5 001 kronor. Finns det någonting kvar då, ett så kallat avgiftsutrymme, så är det det som styr hemtjänstavgiften som max får kosta 1 772 kronor.

Det kan vara svårt att själv veta om det lönar sig att söka bostadstillägget eller inte. Att som äldre och sjuk skicka efter en blankett som man ska fylla i, underteckna och posta till Pensionsmyndigheten kan kännas övermäktigt om man inte ens vet om det lönar sig eller ändå blir ett nollsummespel.

Kanske får man ha kvar pengarna
Avgiftshandläggaren Malin Eliasson ser problemet men tycker ändå att det kan vara värt att söka.

– Vi rekommenderar alltid att söka, antingen blir det ett ja eller så blir det ett nej, säger hon. 

Men Ulf Wilhelmsson som hjälpt sin svärmor att ansöka om bostadstillägg har en annan lösning.

– Jag tror inte att den ena myndigheten vet vad den andra gör. Att bostadstilläggen för pensionärerna finns är jättebra men jag tycker att kommunerna ska skärpa sig och låta pensionärerna behålla pengarna, säger Ulf Wilhelmsson.