Karlstad

Oro bland EU-migranter när campingen stänger

3:50 min

På torsdag stänger den tillfälliga campingen i Karlstad, där det har bott EU-migranter under vintern. Och oron för vad som ska hända nu är stor bland de som bor där.

– Sedan det blev klart att campingen kommer att stänga har det varit jättemycket oro och frågeställningar. Det är stora frågeställningar, inte bara om campingen, utan sådant som kommer vi att bli deporterade från Sverige? Vart ska vi ta vägen? Det är desperation och jätteoroligt, säger Andreas Högenå, diakon i Karlstads domkyrkoföramling.

Han är en av de som träffat EU-migranterna regelbundet under vintern, i sitt arbete på campingen.

Tolken Mensur Asanovic översätter när vi träffar några av EU-migranterna från Rumänien, som har samlats på Stadsmissionen i Karlstad. Sedan länge hade församlingarna som samarbetat för att hjälpa EU-migranterna, planerat en påskfest till annandagen. Men den senaste tiden har det stått klart att det blir mer av en avskedsfest, och flera av deltagarna är mycket upprörda.

– Vi har ingenstans att ta vägen. Jag har sex barn i mitt hemland, vem ska ta hand om dem? Nu är våra kvinnor beredda att hälla bensin på sig och tända på, ta livet av sig, hellre än att flytta därifrån, säger Ion Banu genom tolken Mensur Asanovic.

Campingen kom till i höstas efter att det blivit problem med illegala bosättningar i kommunen. Det kostar tio kronor per dygn att bo där och då finns tillgång till dusch, toalett och, sedan mitten av januari, även el.

Det har blivit politisk debatt om beslutet att stänga campingen, men från den politiska majoriteten har budskapet varit tydligt: Den tillfälliga campingen ska stänga och det blir nolltolerans mot bosättningar någon annanstans än på vanliga campingar. 

Men diakonen Andreas Högenå tror inte att alla migranter frivilligt kommer att lämna campingen, där det kyrkliga nätverkets inköpta husvagnar står uppställda.

– Jag har fått indikationer på att inte alla kommer att ge sig av frivilligt. Sedan vet vi ju inte hur det kommer att gå till rent praktiskt, men jag hoppas att det går lugnt till. Och det tror jag är kommunens ambition också, att det ska vara humant mitt i det inhumana - när man vräker dem. Jag hoppas att vi från kyrkan kan vara på plats och ha en lite lugnande effekt, säger han, och understryker samtidigt att stängningen av campingen har varit välkänd länge och inte kommer som en överraskning för de boende.