Hög risk för pollen

1:42 min

Det är hög risk för alpollen i stora delar av landet, nu när pollensäsongen drar i gång ordentligt. Men redan i julas fick Astma- och allergiförbundet in sina första pollenrapporter, enligt förbundets ordförande Marita Sedvallsson.

– Pollensäsongen drar igång allt tidigare, och jag hörde redan om folk som fick problem runt jul. I södra Sverige då naturligtvis, säger Marita Sedvallsson från Astma- och allergiförbundet.

Det är en utveckling som hon förväntar sig kommer att fortsätta.

– Det beror dels på att vi får ett mildare klimat och att det kommer in flera växter som man kan få allergi mot, säger Marita Sedvallsson.

Just nu är det alpollen det finns mest av, och högst risk för höga halter är det i Mellansverige.

Björksäsongen är inte riktigt i gång än, men det verkar åtminstone inte bli ovanligt mycket björkpollen i år.

– Det finns inga stora mängder blomhängen på björkarna, så det blir nog ett ganska normalt år, säger Jan-Erik Wallin, biolog på pollenlaboratoriet i Umeå.

För att skydda sig mot pollen är det viktigaste att komma i gång med medicinering i god tid så att man hinner bygga upp ett skydd, säger Marita Sedvallsson, från Astma- och allergiförbundet. Sen finns lite knep för att inte få med sig pollen in i hemmet.

– Det handlar om att inte vädra så mycket, att man tänker på att pollen följer med i kläder och hår, pälsdjur kan också föra med sig pollen in och man ska undvika att hänga tvätten ute, säger hon.

Prognoser i all ära, men hur mycket pollen det till slut blir, det beror i hög utsträckning på vädret.

– Och jag vågar nästan inte säga det, men det är det fina, soliga vädret som är värst för de med pollenallergi. Och det är ju det som andra vill ha, säger Marita Sedvallsson.

Här finns en pollenprognos.