Kina försvårar inresa för syrier

2:35 min

Trots år av handelsutbyte tycks nu även Kina stänga gränserna för syrier, enligt affärsmän i den internationella handelsstaden Yiwu. Kina har skrivit på FN:s avtal om flyktingar, men tillåter i praktiken varken flyktingar eller annan invandring.


– Vi kan inte åka tillbaka innan de har slutat strida. Det är inte bara en känsla, det är ett faktum: om vi åker tillbaka kommer några av oss att dö, säger Omar Darmoch som sitter på uteserveringen till ett kafé som serverar baklava.

Han är syrisk affärsman och har bott många år i Yiwu, ett viktigt centrum för exportindustrin på den kinesiska östkusten.

Hårdare visumkrav har gjort att Omar Darmoch nyligen förlorat flera syriska kunder som inte kunnat få visum till Kina. Enligt nya regler som trätt i kraft i år krävs en officiell inbjudan, med intyg från den kinesiska ambassaden i Damaskus.

Nasser Khantoumani från Syrien kopplar av med vänner och vattenpipa på kvällen. Han var en av de allra första utländska handelsmännen som bosatte sig i Yiwu för 20 år sedan.

Även han säger att villkoren har hårdnat.

– En man jag känner berättade för mig att hans fru just fött barn, men myndigheterna lät henne resa tillbaka för att förnya sitt visum, medan barnet stannade här hos honom, säger Nasser Khantoumani.

I samband med kriget i Irak valde irakiska affärsmän att låta familjerna stanna i Yiwu. Men enligt handelsmännen här det blivit svårare att få visum, i synnerhet för dem som kommer från krigshärjade länder som Syrien, Irak och Libyen.

Trots att Kina skrev under FN:s överenskommelser om flyktingar redan 1982, får inga flyktingar stanna.

Fram till slutet av förra året hade Kina godkänt 26 personer från Syrien som asylsökande, enligt UNHCR i Peking. FN-organisationen uppger att inte fler än 157 personer någonsin beviljats asyl i Kina.

Efter att de fått flyktingstatus har samtliga skickats vidare till andra länder, till exempel Sverige, USA och Kanada.

Invandring är fortfarande nästan okänt i Kina. Trots att hundratusentals personer utan kinesiskt medborgarskap bor i landet, har endast några tusental uppehållstillstånd, så kallade green cards, beviljats.

De flesta invandrare måste förnya sina uppehållstillstånd en gång om året, eller oftare.

– Även om du bor här tills du är hundra år, säger folk ändå laowai, utlänning, till dig, de kommer aldrig att acceptera dig, säger Nasser Khantoumani, vars fyra barn alla växt upp och gått i lokala skolor här.