Raoul Wallenberg begärs dödförklarad

1:23 min

Den svenske diplomaten Raoul Wallenberg – som varit försvunnen sedan slutet av andra världskriget – har begärts dödförklarad.

I ett offentligt meddelande från Skatteverket uppmanas Raoul Wallenberg att senast 14 oktober i år anmäla sig hos Skatteverket i Solna. I andra fall kommer den svenske diplomaten – som föddes 1912 – att dödförklaras. Kungörelsen publiceras i dag i Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter.

– Är en person försvunnen, som det är i det här fallet, så är det en ansökan om dödförklaring som är det sättet som man beslutar att en person är död i juridisk mening, säger Pia Johansson är enhetschef, till Ekot.

Under andra världskriget räddade Raoul Wallenberg ett stort antal judar med hjälp av sin position som svensk diplomat i Budapest. Det finns inga exakta siffror för hur många människor svensken räddade undan nazisternas våld. Men det handlar om flera tiotusentals.

När kriget var slut greps ska Wallenberg ha gripits av Sovjetisk säkerhetstjänst – och från ryskt håll hävdas att svensken dog i ökända Lubjankafängelset 1947. Något som aldrig bevisats, och som anhöriga i Sverige betvivlar.

Begäran om att nu dödförklara Raoul Wallenberg har lämnats in av hans gode man Martin Gärtner – på uppdrag av Raouls 95-åriga halvsyster från Stockholm – och två mer avlägsna släktingar.

Raoul Wallenberg har en okänd förmögenhet – först när han dödförklaras kan hans arv betalas ut, säger Pia Johansson på Skatteverket.

– Även det rent personliga – att kunna få ett avslut på försvinnandet – är något som konstitueras av den här dödförklaringen, säger hon.

Varför ansökan om dödförklaring görs just nu vill inte Wallenbergs gode man Martin Gärtner svara på.

– Jag har ingen kommentar till det, säger han till Ekot.