Kontroversiell riksåklagare i Kiev avsatt

2:08 min

Det tog drygt en månad, men i dag röstade ukrainska parlamentet med en överväldigande majoritet för att entlediga landets kontroversielle riksåklagare. Omröstningen skedde efter omfattande protester i Kiev för att avsätta Viktor Sjokin och påtryckningar från internationella långivare.

– Nu röstar vi, sa parlamentets talman Volodomyr Groisman.

De gröna prickarna på den elektroniska röstningsskärmen visade snabbt 289 röster för att acceptera riksåklagaren Viktor Sjokins avsked.

Det var över en månad sedan Sjokin lämnade in sin avskedsansökan i samband misstroendeomröstningen mot regeringen Jatsenjuk.

Men tvivlen på att det var ett allvarligt menat avsked har varit många.

Kritiken mot Sjokin är omfattande. Det handlar om brister i utredningar av korruptionsanklagelser mot framträdande makthavare, både nuvarande och de tidigare under Viktor Janukovytj.

Dessutom har inga ansvariga dragits inför rätta för de över 100 dödade under Majdanprotesten.

"Halleluja! Äntligen!", twittrade Aivaras Abromavicius, ekonomiminister som i februari själv begärde avsked i protest mot Sjokins saboterande av korruptionsutredningar.

Parlamentet har ännu inte godkänt ekonomiministerns avsked.

Sjokin tycks ändå ha trott sig klara denna omröstning, för bara timmen före avskedade han en av sina värsta interna kritiker, den vice riksåklagaren och antikorruptionsaktivisten Davit Sakvarelidze.

Kritiken mot Ukraina för att reformerna går för långsamt och att korruption i de politiska toppkretsarna inte utreds kommer också från internationella långivare.

USAF har utlovat ett nytt stort miljardlån, men knutit det till hårdare krav på reformer.

I morgon ska Ukrainas president Petro Porosjenko flyga till USA.

Ukrainska medier hävdar att det är påtryckningarna från USA, som slutligen fick presidenten att ta sin hand från riksåklagare Sjokin.

För reformanhängarna är avskedet bara en delseger, flera av Sjokins närmaste män i riksåklagarämbetet finns kvar och utgör samma typ av bromskloss som Sjokin var.

De kräver också att riksåklagarmyndigheten avpolitiseras och blir en fristående juridisk instans oberoende av vem som har den politiska makten.