Sverige

Södras VD kan bli ny ordförande i Swedbank

Anders Sundström föreslås inte bli omvald som styrelseordförande i Swedbank. Istället föreslår valberedningen Lars Idermark, VD för Södra, som ny styrelseordförande.

De uppmärksammade fastighetsaffärerna har skadat Swedbank, säger Sundström. Samtidigt riktar han hård kritik mot de ägarna som kritiserat Sundström offentligt.

– Det är för mig besynnerligt att vissa av de institutionella ägarna, som inte sitter i valberedningen, är så aktiva medialt.

– Detta bidrar till att trasa sönder valberedningarnas legitimitet. Jag skulle välkomna diskussion inom dessa institutioner om hur beslut fattas, av vem och på vilka grunder.

Sundström säger att han fick beskedet om att han inte blir föreslagen för omval i går eftermiddag. Han säger sig inte känna till vilka aktieägare som inte stödjer honom.

– Jag har frågat valberedningen vilka det är som har krävt min avgång, men det har inte redovisats för mig.

Nygammal ordförande

Valberedningen föreslår istället vice ordförande Lars Idermark som ny ordförande.

– Det handlar om frånvaron av ett brett stöd i ägarleden. Det är det som är grunden för att vi har tagit det här beslutet i valberedningen, säger valberedningens ordförande Lennart Anderberg till TT.

Vad är det som gör att ägarna inte stödjer Sundström?

– Det har de inte fördjupat sig i, det är något som de får svara på.

Vad betyder den här turbulensen för banken?

– Det är klart att det här inte är bra för banken. Det här kommer att göra att utvecklingen kan bromsas upp något, säger Anderberg.

Flera chefer lämnat

Sedan december har flera toppchefer lämnat Swedbank, som skakas av insideranklagelser och en FI-utredning om hur banken reglerar privata fastighetsaffärer.

I februari fick Swedbanks förre vd Michael Wolf sparken. Först hänvisade styrelseordförande Anders Sundström till behov av nytt ledarskap när Wolf tvingades lämna sitt uppdrag. Men kort efteråt kom det fram att Wolf hade polisanmälts för misstänkt insiderbrott.

Strax före påsk meddelade finanschefen Göran Bronner att han hoppar av.

I ett pressmeddelande skriver valberedningen att den, efter att förslaget om att Anders Sundström ska väljas om presenterades i februari, haft en löpande dialog med bland annat institutionella aktieägare som inte är företrädda i valberedningen och att man då konstaterat att det inte finns stöd för Sundström.