Misstänkta guldrånare inför rätta

1:11 min

Fem män sitter åtalade misstänkta för rånet mot Victorins guld den 21 december förra året. I dag startar rättegången.

Enligt förundersökningen ska två av männen rånat Victorins guld med pistolliknande föremål och sedan sprayat personalen med tårgasspray. Efter det ska rånarna ha flytt på cykel till de tre andra männen som väntade i två bilar. En julledig polis och en ordningsvakt ska ha satt efter rånarna. Under jakten tappade rånarna en sportbag full med guldföremål.

Sedan begav de sig söderut och efter att ha kört mot ett rödljus i Varberg fattade polisen misstanke. Efter en biljakt på E6 greps de fem männen i höjd med Kvibille strax utanför Halmstad.

Rättegången kommer att hållas i Göteborgs tingsrätts säkerhetssal och enligt Gerd Möllers, som är rådman i Varbergs tingsrätt, beror det på platsbrist. På tingsrätten i Varberg pågår andra mål med många andra inblandade, men det handlar också om säkerheten.

– Det handlar om det som de kan ha gjort tidigare. Jag känner inte i detalj till vad det är, men det har anmälts en sådan säkerhetsrisk. Det är anledningen till att vi begärt att få låna säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt, säger Gerd Möllers rådman i Varbergs tingsrätt.

En av de åtalade misstänks även för hot mot tjänsteman efter att han ska ha hotat personer på häktet.

Vid rånet kom rånarna över smycken till ett värde av 850.000 kronor.